De Republikeinen lijken gerustgesteld te zijn door het nieuwe FBI-rapport over kandidaat-Opperrechter Brett Kavanaugh. Morgen zou de definitieve stemming over zijn benoeming plaats moeten vinden. De Democraten zijn dan weer – weinig verrassend – niet tevreden over het rapport. Nog voor de beschuldigingen van aanranding naar boven kwamen was de procedure rond zijn benoeming al ontaard in een bitse politieke strijd.

De Republikeinen lijken er steeds geruster in te zijn dat de Senaat de benoeming van kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh zal goedkeuren. Gisteren ontving de bevoegde commissie van de Senaat het FBI-rapport dat vorige week door president Donald Trump bevolen werd. Volgens de Republikeinen staat er in het rapport geen nieuwe bezwarende informatie.

Nipte Republikeinse meerderheid

De Republikeinen zijn van plan om vandaag een belangrijke procedurestemming te houden. Morgen zou dan de definitieve stemming door de voltallige Senaat volgen. De Republikeinen hebben een zeer nipte meerderheid in de Senaat, dus elke stem is voor hen broodnodig.

Tot nu toe waren er vier Republikeinen die nog geen expliciete steun voor Kavanaugh hebben toegezegd. Twee van hen – Jeff Flake en Susan Collins – gaven intussen al te kennen dat hun twijfels voldoende zijn weggenomen door het recente FBI-rapport. Flake was overigens diegene die Trump er vorige week toe aanzette om het rapport te bestellen.

Bitse politieke strijd

De Democraten waren daarentegen nog altijd niet tevreden met de bevindingen in het nieuwe rapport. De meeste Democraten verzetten zich vanaf het begin tegen de benoeming van Kavanaugh. Nog voor de beschuldigingen van aanranding naar boven kwamen was de procedure rond zijn benoeming al ontaard in een bitse politieke strijd. “Dit is nu de zevende keer dat de FBI rechter Kavanaugh heeft onderzocht. Als we het 100 keer zouden doen, zou het nog steeds niet goed genoeg zijn voor de belemmerende democraten”, tweette Trump.

Indien de nominatie van Kavanaugh goedgekeurd wordt, zal hij voor het leven benoemd worden in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kavanaugh is erg populair bij Amerikaanse conservatieven.

De universiteitsprofessor Christine Blasey Ford beschuldigt Kavanaugh van aanranding in 1982 – toen beiden op de middelbare school in Maryland zaten. Kavanaugh heeft de aanklachten van Ford steeds ten stelligste ontkend. Volgens hem gaat het om een “berekende en georkestreerde politieke aanslag”.