De Brusselse regering roept ambtenaren op om het Brusselse Maximiliaanpark te vermijden vanwege de toenemende onveiligheid in het intussen beruchte park. “Door de recente gevallen van agressie en de dagen die korter worden, vonden we het nodig om die veiligheidsaanbeveling nog eens onder de aandacht te brengen”, stelt de regering aan Het Laatste Nieuws.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Twee jaar geleden was het aantal illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark zo groot dat het zelfs wereldnieuws werd. Honderden, misschien zelfs duizenden illegalen verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden tot gevolg. Het kamp werd ontruimd, maar het probleem werd nooit helemaal opgelost.

Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds honderden of misschien zelfs duizenden illegalen in en rond het beruchte Brusselse park, wat voor veel overlast en onrust zorgt in en rond het park. Zo werd zo’n twee weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant. De politieke druk voor een oplossing voor het Maximiliaanpark stijgt dag na dag.

“Huidige sociale context”

Maar zolang die oplossing er niet is, raadt de Brusselse regering haar personeel aan om het Maximiliaanpark te vermijden. “Gezien de huidige sociale context en de donkere dagen is het voor uw veiligheid het beste om het Maximiliaanpark te vermijden en te focussen op goed verlichte hoofdwegen”, klinkt het op hun website.

“Het Maximiliaanpark, gelegen halverwege onze administratie, is soms een plaats van agressie. De winterperiode nadert en de dagen worden bijgevolg donkerder en donkerder. De keuze van de route is daarom belangrijk”, staat te lezen. Daarbij worden ook enkele specifieke richtlijnen meegegeven aan de ambtenaren.

“Verkies goed verlichte straten en probeer zoveel je mogelijk in groep te verplaatsen. Een andere aanbeveling: vermijd gebieden met weinig zichtbaarheid, vermijd verlaten gebieden of gebieden van ‘negatieve solidariteit’ (het groepseffect genereert soms negatief gedrag).”

Aan Het Laatste Nieuws bevestigt de Brusselse regering dat het haar personeel attent maakt op de onveiligheid rond het Maximiliaanpark en hen daarom aanspoort de omgeving te vermijden. “Door de recente gevallen van agressie en de dagen die korter worden, vonden we het nodig om die veiligheidsaanbeveling nog eens onder de aandacht te brengen.”