Dries Van Langenhove heeft gelijk gekregen in zijn kortgedingzaak tegen de Universiteit Gent. Die onderwijsinstelling had de verguisde oprichter van de omstreden rechtse jongerengroep Schild & Vrienden (S&V) uitgesloten. De rechter oordeelt nu dat de S&V-voorman, die in zijn laatste jaar rechten zit, niet alleen zijn studie mag verder zetten – waarover rector Rik Van de Walle al op inbond – maar ook de bibliotheek van de faculteit Rechten mag betreden. Dat brengt Het Laatste Nieuws en BELGA. Eerder werd Van Langenhove verboden om de UGent-gebouwen te betreden. Zijn verkozen bestuursmandaat aan de UGent blijft onbeschikbaar.

Vlak na de veel besproken Pano-reportage op de VRT, die de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden in een slecht daglicht plaatste, werd S&V-oprichter Van Langenhove buitengezet aan de UGent. Hij mocht zijn studie niet verder zetten en zelfs geen UGent-gebouwen betreden. Wat later kwam rector Van de Walle hierop deels terug: zijn studie mocht afgemaakt worden, maar het betredingsverbod bleef gelden. Maar nu annuleert de rechter ook dat laatste onderdeel.

Rechtbank over UGent-schorsing Van Langenhove: “Onrechtmatig en disproportioneel”

“Onrechtmatig en disproportioneel”, zo benoemde de rechter de beslissing van UGent-rector Van de Walle om de omstreden opiniemaker te schorsen. Om zijn thesis af te maken kan de S&V-kopman nu wel degelijk de bibliotheek van de faculteit Rechten betreden. Dit acht uur per week.

Van Langenhove werd eerder dit jaar ook herkozen door UGent-studenten in de raad van bestuur van de UGent. Ook hier werd hij de deur gewezen na de Pano-reportage begin vorige maand. De S&V-oprichter en zijn advocaten bestreden ook deze beslissing in de rechtbank, maar deze beslissing werd niet teruggedraaid. Opvallend: gevraagd om een reactie door SCEPTR liet Van Langenhove weten dat hijzelf en zijn advocaten nog niet op de hoogte zijn gebracht.