De migratiekritische regionalistische partij Coalition Avenir Québec (QAC) is de grote overwinnaar van de verkiezingen in de Franstalige Canadese provincie Quebec. Het is de eerste keer sinds 1970 dat Quebec niet door de centrumlinkse regionalistische Parti Québécois of door de Liberalen bestuurd wordt.

De centrumrechtse en migratiekritische regionalistische partij Coalition Avenir Québec (QAC) wist maandag een meerderheid van de zetels in de Franstalige Canadese provincie binnen te halen. Een historisch resultaat: de afgelopen vijftig jaar werd de provincie steeds door ofwel de linksliberale Parti libéral du Québec, ofwel de centrumlinkse regionalistische Parti Québécois bestuurd.

Lagere belastingen en minder migranten

De CAQ werd in 2011 opgericht door François Legault, een voormalig lid van de Parti Québécois. Legault beloofde tijdens de verkiezingscampagne lagere belastingen en een slankere overheid. Een ander belangrijke verkiezingsbelofte was het plan om per jaar 10.000 minder migranten op te nemen. Ook wil de CAQ migranten die binnen drie jaar niet slagen op een ‘waardentest’ Quebec uitzetten.

De CAQ wist 73 van de 125 zetels in de provincie binnen te halen. De Liberalen werden tweede met 32 zetels, een historisch slecht resultaat. Ook de Parti Québécois zette een historisch slecht resultaat neer en werd ingehaald door de radicaal-linkse regionalisten van Québec Solidaire.

Het verkiezingsresultaat in Quebec betekent een nieuwe nederlaag voor de linksliberale Canadese premier Justin Trudeau. In Ontario – de meest bevolkte Canadese provincie – kwam de conservatieve Doug Ford in juni aan de macht na 15 jaar liberaal bestuur.