Na de reeks van verstuurde bompakketten, waar nu ook de linkse figuren Robert De Niro en Joe Biden slachtoffer van werden, riep president Donald Trump (Rep.) op tot eenheid en meer hoffelijkheid in het publieke discours. Dat is echter niet naar de zin van vooraanstaande Democraten die met venijn reageren op president Trump. Hij zou aan de basis van de bomcampagne liggen door zijn verdelende en agressieve taal. Ook CNN-baas Jeff Zucker verklaarde dat “de president, en in het bijzonder de woordvoerster van het Witte Huis, moeten beseffen dat hun woorden invloed hebben.”

Maar de houding van de Democraten en bepaalde linkse media is opvallend. Eerst en vooral omdat de dader(s) en de motieven nog niet gekend zijn. Daarnaast is er ook de eigen bijzonder agressieve taal. “Ik vind de pers hier zeer abominabel, zeker de televisiepers op kabeltelevisie. Op CNN zijn er elke avond debatten over de jongste tweets van Trump. Wat heeft hij nu weer gezegd, is het aanvaardbaar, deze president is een schande, enzovoort enzovoort”, zo schreef zelfs Amerikakenner Björn Soenens (VRT) donderdag nog in een opinie via Radio 1.

Niet alleen wordt elke Republikein met de regelmaat van de klok uitgemaakt voor racist of nazi en krijgt Donald Trump steeds negatieve commentaren over zich, een aantal vooraanstaande Democraten riepen al eerder op tot geweld. En met resultaat zo blijkt. De rechtse nieuwssite Breitbart hield een teller bij en komt voorlopig aan 613 geregistreerde aanvallen en steunbetuigingen tegen Republikeinen.

Selectief geheugen bij links?

Frappant is het selectief gebruik van de recente feiten. Zo werd er begin deze maand nog maar een brief met het ricine naar Donald Trump gestuurd. Ricine is een erg giftige stof die vaker bij terreur gebruikt wordt. Ook de Republikeinse senatrice Susan Collins, die voor de benoeming van de conservatieve opperrechter Brett Kavanaugh stemde, waar links ook een felle anticampagne tegen voerde, kreeg een verdachte brief opgestuurd. Brieven met louche wit poeder werden ook gestuurd naar senator Ted Cruz (Rep.) en Defensieminister James Mattis begin oktober. Deze gifcampagne kreeg veel minder aandacht in de media.

De zonen van de president, Eric en Donald Trump Jr., kregen ook al verdachte brieven opgestuurd naar hun privaat adres.

(Lees verder onder de video.)

Oproepen tot geweld

Een aantal Democraten roepen ook geregeld direct of indirect op tot geweld. Zo roep de Democratische senatrice Maxine Waters deze zomer nog op om leden van de Trump regering “lastig te vallen”. Ook senator Cory Booker (Dem.) zei iets gelijkaardig. Een boodschap waar veel mensen gehoor aan gaven, want heel wat Republikeinen werden ook daadwerkelijk lastig gevallen. Enkelen onder hen werden zelfs uit restaurants weggejaagd. Laatste slachtoffer in die rij was Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen.

De vooraanstaande Democraat Eric Holder zag dan weer het ontstaan van opmerkelijke politieke technieken in zijn vernieuwde partij: “Als de Republikeinen laag gaan, dan schoppen we ze.” Hij wees zijn publiek er wel op om niets illegaals te doen. Zelfs oud-presidentskandidate Hillary Clinton (Dem.) zei vorige maand nog “dat je niet beschaafd kon zijn met een partij zoals de Republikeinen”. Donderdag nam ze die woorden echter terug.

Vorige zomer vond een van de meest ernstige incidenten plaats toen een losgeslagen Bernie Sanders-fan met een automatisch wapen begon te schieten op Republikeinse politici. Eén GOP-politicus raakte daarbij zeer ernstig gewond. In 2016 werd dan weer een molotovcocktail gesmeten op een kantoor van de Republikeinen in North Carolina.

Verder zijn er ook nog de vele gewelddadige acties van de extreemlinkse groepering ‘Antifa’ die op straat en op universiteitscampussen andersdenkenden de mond snoeren.
Gelijkaardige acties waar conservatieven andere mensen hun vrije meningsuiting willen belemmeren bestaan ook, maar komen beduidend minder voor. Conservatieve opiniemakers duiden er immers op dat in de VS het recht op vrije meningsuiting (het eerste amendement in de Grondwet) heilig is.

Celebrities doen mee

Ook mediafiguren laten zich niet onbetuigd. Zo was er Madonna die nadacht over het Witte Huis te bombarderenKathy Griffin poseerde nog weer niet zo heel lang geleden IS-gewijs met een afgehakt hoofd van Donald Trump. Ze werkte toen voor de linksliberale zender CNN die tevens Reza Aslan moest ontslaan omdat die vulgaire tweets over de Amerikaanse president had verstuurd.

Ook bepaalde rappers kunnen met hun anti-Trump gevoelens geen blijf. Eerst was er nog een anti-Trump nummer door Eminem, maar Snoop Dogg ging een stap verder en schoot een clown dood die er uitzag zoals de Amerikaanse president. En ook een show op Broadway beeldde een stuk van de antieke moord op Caesar uit waarin een Donald Trump-dubbelganger de plaats van de Romeinse dictator innam. Als kers op de taart publiceerde de linkse New York Times afgelopen dinsdag nog een opiniestuk waarin gefantaseerd werd over een moord op president Trump.

(Lees verder onder de tweet.)

Amerikaans president Donald Trump haalde dan ook uit naar de valse en onnauwkeurige berichtgeving van de reguliere media, die uiterst negatief is over de president en andere Republikeinen, en die volgens Trump mee aan de basis ligt van de “woede” die speelt in de maatschappij. Ook woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders pikte de beschuldigingen vanwege CNN niet en wees erop dat wanneer de president opriep tot eenheid, de linkse zender meteen weer in de aanval ging en verdeeldheid zaaide.