De N-VA van burgemeester Bart De Wever blijft in Antwerpen met 32,2 procent royaal de grootste volgens een peiling van de Gazet van Antwerpen. Of De Wever echt gelukkig is met deze peiling valt echter nog maar te betwijfelen. Zo verliest zijn partij vijf procent en is ook zijn coalitie haar meerderheid kwijt. Bij Groen daarentegen zal men waarschijnlijk gelukkiger zijn. Met 20,2 procent komen de ecologisten voor het eerst (virtueel) boven de 20 procent uit. 

Momenteel bezet de coalitie van burgemeester De Wever – bestaande uit N-VA, Open Vld en CD&V – 30 van de 55 Antwerpse raadszetels. Het is echter nog maar de vraag of de N-VA-voorzitter zijn centrumrechtse coalitie na de verkiezingen kan gaan verderzetten. Een peiling van de Gazet van Antwerpen voorspelt in dit kader weinig goeds. Door terreinverlies van N-VA (van 37,7 procent naar 32,2 procent in de peiling), een stagnering van Open Vld (5,5 procent in de peiling) en een ondermaats presterende CD&V (7 procent in de peiling) zou de huidige coalitie nog maar op 25 van de 55 raadszetels kunnen rekenen.

Een progressieve coalitie is evenmin een evidentie. Hoewel Groen het in de peiling van de Gazet van Antwerpen 12 procent beter doet dan in 2012 en 20,2 procent van de Antwerpenaren virtueel kan overtuigen, heeft Wouter Van Besien niet genoeg aan sp.a (13 procent in de peiling) en PVDA (8,1 procent in de peiling). Een beroep van Van Besien op de christendemocraten (7 procent) en Open Vld (5,5 procent) zal evenmin soelaas bieden aangezien beide partijen de PVDA uitsluiten.

Naast Groen stijgt ook het Vlaams Belang van lijsttrekker Filip Dewinter, zij het met ‘maar’ 2,4 procent. Mochten het vandaag verkiezingen zijn dan kunnen Dewinter en co op zo’n 12,6 procent van de stemmen rekenen. Alleen, ook Vlaams Belang zou volgens een zetelprojectie van de Gazet van Antwerpen niet bij machte zijn om De Wever aan een meerderheid te helpen. Zo komen Vlaams Belang (7 zetels) en N-VA (20 zetels) één zetel tekort voor een meerderheid.

Gaat De Wever stemmen halen bij Vlaams Belang?

Uit de peiling van de Gazet van Antwerpen concludeert De Wever dat hij nog maar enkele procenten nodig heeft om met het huidige bestuur verder te gaan. Die percenten wil hij onder meer gaan halen bij het Vlaams Belang. “Want”, zo reageert De Wever tegenover de krant, “wie voor Vlaams Belang stemt, zet de deur open voor een groene burgemeester. Als je met mensen praat, beseffen ze dat. Ik vraag hen niet met hun hart maar met hun hoofd te stemmen.”

Van Besien ziet zijn droomcoalitie eveneens “binnen handbereik”. “We hopen in de laatste campagneweek de laatste stappen in die richting te zetten. De keuze was nog nooit zo duidelijk voor de kiezers. Wie niet in een grijs beleid wil terechtkomen, moet voor ons kiezen.” Opnieuw herhaalt hij tegenover de Gazet van Antwerpen zijn voornemen om niet met de N-VA te gaan besturen. “Wij staan voor maatregelen tegen de luchtverontreiniging en we willen praktijktesten invoeren om discriminatie tegen te gaan.[…] We presenteren ons inhoudelijk aanbod en stellen duidelijk dat we voor een ander bestuur gaan zonder N-VA”, klinkt het.

Hoewel het Vlaams Belang het beter doet dan in 2012, mocht het volgens Dewinter meer zijn. Wel ziet de Vlaams Belang-lijsttrekker mogelijkheden om De Wever eventueel te depanneren. “Met zeven zetels kunnen wij wel het verschil maken in het tot stand brengen van een echte rechtse coalitie. Wij zijn bereid gedoogsteun te bieden. Als daar niet wordt op ingegaan, is er een probleem. Ik hoop dat het cordon sanitaire niet zal leiden tot politieke koppigheid, want dat betekent de onbestuurbaarheid van Antwerpen”, reageert hij.