Tijdens zijn wekelijkse audiëntie woensdag op het Sint-Pietersplein in Rome heeft de leider van de Katholieke Kerk, Paus Franciscus, abortus vergeleken met “een huurmoordenaar betalen om een probleem op te lossen”. De paus vroeg zich hierbij af “hoe een handeling die onschuldig en weerloos ontluikend menselijk leven beëindigt therapeutisch, beschaafd of zelfs nog maar menselijk” kan zijn.

Tijdens de wekelijkse homilie op het Sint-Pietersplein in Rome heeft Paus Franciscus abortus fel door de mangel gehaald. “Is het gerechtvaardigd om van menselijk leven af te komen om een probleem op te lossen?”, zo vroeg de paus aan de vele duizenden gelovigen. “Is het gerechtvaardigd om een huurmoordenaar te betalen om een probleem op te lossen? Men kan dit niet doen, het is niet juist om een mens te verwijderen, hoe klein dan ook, om een probleem op te lossen.” Niet iedereen is tevreden over de nieuwste ‘pro life’-betuiging van de Kerkleider. In een reactie heeft de Franse Medische Raad reeds afstand genomen van de anti-abortus-uitingen door Paus Franciscus.

Paus Franciscus heeft zich echter al meerdere malen uitgesproken tegen abortus, een gebruik dat sinds oudsher door de Kerk wordt afgekeurd, maar bijna overal wettelijk wordt toegelaten in de Westerse wereld. In juni vergeleek de paus abortus omwille van mogelijke geboorte-afwijkingen nog met het nazistische idee om een puur ras zonder zwakke genen te creëren. “Ik zeg dit met pijn”, aldus de paus dit voorjaar. “In de vorige eeuw was de hele wereld geschandaliseerd over wat de nazi’s deden om hun ras schoon te houden. Vandaag doen we hetzelfde, maar met witte handschoenen.”

Belgische wetgeving rond abortus

Aan de Belgische kiezers werd in 1983 gevraagd of zij een amendement uit uit de Grondwet wilden schrappen. Dat amendement bepaalde dat het leven van een moeder en haar ongeboren kind evenveel waard is. Bijgevolg was abortus verboden in alle omstandigheden, tenzij het leven van de moeder in gevaar was.

In België is abortus thans toegelaten indien de zwangerschap niet langer duurt dan twaalf weken. Ook moet er sprake zijn van een ‘noodsituatie’ en moet een vrouw zes dagen wachten na de consultatie van de arts. Het begrip ‘noodsituatie’ kan echter relatief vrij worden ingevuld door de vrouw. Men kan ook ná drie maanden tot abortus overgaan, als de gezondheid van de vrouw in gevaar is of als het kind een ernstige afwijking heeft.