De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, CDU, wil niet samenwerken met de rechtsnationalistische partij AfD. Dat zegt parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble (CDU) tegen Bild am Sonntag. “Ik ben hier erg duidelijk over: niet met AfD.”

De verklaring van Schäuble ligt duidelijk in lijn met de mening van Merkel om de islamkritische AfD uit te sluiten. Sommige leden van de CDU hebben echter al laten uitschijnen dat ze bereid zouden zijn om met AfD samen te werken. De CDU heeft immers te maken met verliezen volgens recente peilingen. De drie Duitse regeringspartijen CDU, CSU (zusterpartij van CDU) en SPD zakken verder in de nieuwste Duitse peiling van ARD, afgenomen door Infratest dimap. De rechtsnationalistische AfD gaat erop vooruit en wordt opnieuw de tweede partij van Duitsland, voor de SPD. Ook de Groenen en de liberale FDP gaan erop vooruit.

AfD nieuwe speler in Duitse politiek

De AfD kwam voor het eerst op bij verkiezingen vorig jaar en bestond toen vooral uit conservatieve kiezers die ontevreden waren met Merkels beslissing om asielzoekers te verwelkomen. Ondertussen is de rechtse partij in bijna alle deelstaatparlementen aanwezig. Van de 16 parlementen zijn er slechts twee waar de AfD niet zit.

Wat verwacht wordt is dat de partij ook in de deelstaat Beieren haar intrede zal maken na de verkiezing van volgende week zondag. Men verwacht hier ook dat de CSU haar absolute meerderheid zal verliezen. CSU-partijvoorzitter Horst Seehofer liet echter ook al weten dat het een coalitie met AfD uitsluit in Beieren: “Er zal geen coalitie zijn tussen de Unie (CDU en CSU) en AfD. Nee, nee, nee!” Twee weken later staan er verkiezingen in de deelstaat Hessen gepland, ook daar wordt er verwacht dat AfD fors zal stijgen.

In de deelstaten Brandenburg en Saksen, die pas volgend jaar verkiezingen houden, hebben CDU-leden al gezegd dat ze bereid zijn om coalities te vormen met AfD. Daarmee spreken ze hun partijvoorzitter Merkel tegen. Zij verklaarde vorige maand: “Ik sluit dit regelrecht uit.” AfD gaf eerder al aan dat volgens hen de islam niet verenigbaar is met de Duitse grondwet. Die uitspraak schoot bij Merkel in het verkeerde keelgat.