De overwinning van Rachel McKinnon – een transgendervrouw die werd geboren als man – in de sprint voor vrouwen op het UCI Masters wielerbaantoernooi in Los Angeles zorgt voor controverse. Velen vinden het oneerlijk dat iemand die werd geboren als man mee kan doen in de competitie voor vrouwen. Zelf zegt ze dat ze geen fysiek voordeel heeft door haar verleden als man.

Rachel McKinnon, die een doctoraat in de filosofie behaalde aan het College of Charleston, werd geboren als man. Ze won op zondag de sprint voor vrouwen in de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar op het UCI Masters wielerbaantoernooi in Los Angeles. McKinnon won het van de Nederlandse Carolien Van Herrikhuyzen en de Amerikaanse Jennifer Wagner, beiden wel als vrouw geboren.

McKinnon: “Heb geen enkel fysiek voordeel”

“Eerste transgendervrouw wereldkampioen….ooit”, tweette McKinnon afgelopen weekend. Haar overwinning zorgt echter voor controverse. Volgens de critici heeft McKinnon vanwege haar verleden als man een fysiek voordeel. Ook Jennifer Wagner, die derde werd, vindt het oneerlijk dat McKinnon mocht deelnemen. Carolien van Herrikhuyzen steunt McKinnon dan weer.

Volgens McKinnon heeft zij geen fysiek voordeel door haar verleden als man. “Ik haalde geen enkel fysiek voordeel uit mijn verleden als man. Er is totaal geen bewijs dat ik door mijn vroegere testosteronwaarden een oneerlijke voorsprong op mijn concurrentes zou hebben”, schrijft de transgendervrouw op Twitter.

“Mensenrechten van transgenders”

McKinnon heeft zich in het verleden al kritisch uitgelaten over het dwingen van transgenderatleten om hun testosteron te onderdrukken. Volgens haar is het dwingen van transseksuelen om hun fysieke gesteldheid te veranderen, om te mogen deelnemen aan sportwedstrijden, een schending van hun mensenrechten. Ook vindt ze de eisen om testosteron te verlagen inherent discriminerend.

Ook vindt de atlete dat transgenders niet wettelijk erkend kunnen zijn in de maatschappij, als men dat vervolgens niet in de sportwereld doet. Dat ze een potentieel prestatievoordeel hebben is volgens haar irrelevant. “Focussen op prestatievoordeel is grotendeels irrelevant omdat dit een kwestie van rechten is. We moeten ons geen zorgen maken over de overname van de Olympische Spelen door transpersonen. In plaats daarvan moeten we ons zorgen maken over hun […] mensenrechten”, zei McKinnon in een interview met USA Today.