De Oostenrijkse regering zal het VN-migratiepact – het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ – niet ondertekenen. Het verdrag zou een inbreuk zijn op de Oostenrijkse soevereiniteit. Ook zou het de grens tussen legale en illegale migratie vervagen. Ook Hongarije en de VS stapten al uit het verdrag. Mogelijk doet Polen binnenkort hetzelfde.

De Oostenrijkse regering zal het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ niet ondertekenen. Eerder was er onenigheid ontstaan binnen de Oostenrijkse regering over het VN-migratiepact. De rechtsnationalistische FPÖ wilde het document niet ondertekenen omdat het indruist tegen de Oostenrijkse soevereiniteit. Ook zijn er zorgen dat het verdrag de grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen.

Ook Hongarije en VS doen niet mee

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) lijkt zijn coalitiepartner nu te volgen. “We hebben besloten dat we ons niet bij het pact zullen aansluiten”, zei Kurz op de Oostenrijkse radio. “Wij zullen ons daarom bij de stemming bij de Algemene Vergadering van de VN in het jaar 2019 onthouden.” Ook zal de Oostenrijkse regering geen gezant sturen naar de ondertekeningsceremonie in Marokko in december.

Het ‘Global Compact for Migration’ werd in juli goedgekeurd door alle 193 VN-lidstaten, op de Verenigde Staten na. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) liet al snel weten dat zijn land het slotdocument niet zal ondertekenen. De Poolse regering zou ook overwegen om de VS, Hongarije en Oostenrijk te volgen. De Belgische en de Nederlandse regering zullen het document wel ondertekenen.

Het migratiepact is een juridisch niet-bindend document. Het legt beginselen voor de omgang met vluchtelingen en migranten vast. Normaal gezien zal het in december formeel worden aangenomen op een conferentie in Marokko. Het pact zou tot doel hebben de wereldwijde vluchtelingenstromen beter te organiseren en “de rechten van de betrokkenen te versterken”.