Burgemeester of niets‘, stelde huidig Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) enkele weken geleden. Het probleem voor de rode lijsttrekker? Hoe langer hoe meer ziet het er naar uit dat het ‘niets’ zal worden. Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt sluit een coalitie met Open Vld, CD&V en N-VA immers niet langer uit. “In de politiek moet je verantwoordelijkheid nemen en je comfortzone durven te verlaten”, reageert de Oostendse ‘kingmaker’ volgens De Standaard

Vorige week zondag werden de socialisten – ondanks flink verlies – de grootste partij in de ‘Koningin der Badsteden’. Tommelein kon dan weer rekenen op de meeste voorkeursstemmen. Het gevolg? Zowel Vande Lanotte als de liberaal maken aanspraak op de burgemeesterssjerp en probeerden een meerderheid op de been te brengen. Tommelein kijkt daarvoor vooral naar CD&V, N-VA en Groen. Aanvankelijk zagen de ecologisten het echter niet zitten om met de Vlaams-nationalisten te gaan besturen. Daar kwam gisteren echter verandering in. Na een ledenvergadering kon De Vriendt bekend maken dat hij het mandaat kreeg om met de ‘Zweedse partijen’ te gaan onderhandelen.

“Dit is geen makkelijke beslissing, want paars-groen had onze voorkeur maar in de politiek moet je verantwoordelijkheid nemen en je comfortzone durven te verlaten”, reageert de groene lijsttrekker volgens De Standaard“De Oostendse politiek zit in een impasse en is verstrikt in een kluwen van veto’s. Groen steekt nu zijn nek uit, verlaat de barricaden en wil de links-rechtstegenstelling overstijgen om tot oplossingen te komen. Het is tijd om bruggen te bouwen”, klinkt het.

Rood kerkhof

De keuze van De Vriendt voor Tommelein maakt de situatie voor de sp.a in Oostende meer dan pijnlijk. Hoewel de socialisten de grootste partij werden dreigen ze opnieuw – na Brugge en Gent – de sjerp te verliezen. Daarnaast komt er ook een einde aan Vande Lanotte zijn carrière. Op enkele jaren tijd is hij minister, Kamerlid en burgemeester af.

Ook voor voorzitter John Crombez is het verlies van Oostende een bittere pil. De sp.a-voorzitter kan immers niet het voorbeeld van Gwendolyn Rutten (Open Vld), Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) volgen die in hun thuisbasis wél de sjerp kunnen omgorden. Daarnaast probeerde Crombez uitdrukkelijk het laken naar zich toe te trekken door zich als formateur te gedragen. Zo bood hij De Vriendt gisteren een ‘brede olijfboom’ als coalitie aan. Niets van dit alles bracht echter veel zoden aan de dijk. Groen koos voor Tommelein.

Garanties voor Groen

Hoewel De Vriendt de eerst informatienota van Tommelein als “veelbelovend” omschreef, moeten er verdere “garanties” komen. Onlogisch is dat echter geenszins. Zo blijkt uit een onderzoek van politicoloog Bram Wauters (UGent) dat de voorkeuren van de partijleden van Groen en N-VA erg verschillen. “Van alle onderzochte partijen staan Groen en N-VA duidelijk het verst van elkaar”, stelde Wauters tegenover De Morgen.