Ook Braziliaanse expats die op de Braziliaanse ambassade Brussel een stem uitbrachten voor de Braziliaanse verkiezingen, stemden massaal op de ‘Braziliaanse Trump’: Jair Bolsonaro.

De rechtse Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft een klinkende overwinning behaald in de eerste ronde van de Braziliaanse presidentverkiezingen. Met 46,93% van de stemmen heeft hij een ruime voorsprong op de andere kandidaten, maar net niet genoeg om een tweede stemronde te voorkomen.

Net niet de helft stemde in Brussel op Bolsonaro

Bolsonaro wist ook de Brazilianen in ons land te bekoren. Dat blijkt uit de cijfers van het Braziliaanse ambassade in de Troonstraat en het Consulaat-Generaal in de Louizalaan in Brussel. Van de 1122 geldige stemmen gingen er 550 naar Bolsonaro, oftewel 49%. Dat cijfer ligt zelfs iets hoger dan het Braziliaanse gemiddelde van 46,93%.

Bolsonaro, die qua stijl en inhoud weleens met de Amerikaanse president Donald Trump vergeleken wordt, maakte vanuit de politieke marge een ongeziene stijging in populariteit mee. De Braziliaanse kiezer is de door schandalen en corruptie geplaagde – veelal linkse – traditionele partijen duidelijk beu.

ADVERTENTIE