Gisteren stond er in verschillende kranten een opmerkelijke advertentie ten voordele van het huidige Antwerpse stadsbestuur. “Laat het vooral zo doorgaan!” klonk het in een advertentie van verschillende ondernemers. Beschikt het Antwerpse stadsbestuur over ‘wilde weldoeners’?

100.000 euro; dat bedrag verzamelde Jorik Rombouts samen met een tiental andere ondernemers. Het doel? In verschillende kranten een advertentie plaatsen met als boodschap dat het goed gaat met Antwerpen. “Antwerpen is een ondernemende en innovatieve stad geworden, laat het vooral zo doorgaan! Met een krachtig bestuur, zonder extremisten”, klinkt het. Hoewel men de huidige coalitie niet expliciet bij naam noemt, is de boodschap ten aanzien van het stadsbestuur volgens het Nieuwsblad duidelijk: doe zo voort.

Stemadvies geeft Rombouts naar eigen zeggen niet. “Onze boodschap is vooral gericht naar de volgende coalitie. Of het nu N-VA, Groen of sp.a is: stop hier niet mee, ’t is nu keigoed”, stelt hij tegenover de krant. Toch heeft de ondernemer niet graag dat Vlaams Belang of PVDA in het bestuur komen. “De standpunten van de extreme partijen Vlaams Belang en PVDA staan haaks op de ingeslagen weg”, klinkt het.

Amerikaanse toestanden

Het is evenwel onduidelijk wie er – naast Rombouts – nog achter de campagne zit. “Niet iedereen voelt zich even comfortabel om in de belangstelling te staan”, stelt hij daarover. Dit roept volgens Het Nieuwsblad vragen op. Zo mogen kandidaten voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen maar maximaal 8.900 euro uitgeven. De groep rond Rombouts geeft in één week tijd meer dan tien keer zoveel uit.

Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) pleit voor een herziening van de regels. Zo is het volgens hem – vanuit democratisch standpunt – niet opportuun om de uitgaven van politici strikt te beperken en die van derden niet. Concreet denkt de professor aan een registratiepunt waarop derden zich moeten aanmelden. Zonder een dergelijke reglementering vreest Maddens voor Amerikaanse toestanden. Één Antwerpse oppositiepartij zou alvast een klacht willen indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.