De omstreden Brett Kavanaugh werd gisteren door de Amerikaanse Senaat benoemd tot rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten. Eerder werd hij echter beschuldigd van seksueel misbruik, waardoor zijn benoeming op heel wat tegenstand kon rekenen. Dat meldt Reuters.

Met een stemming van 50 voor (49 Republikeinen en 1 Democraat) en 48 Democratische stemmen tegen werd Kavanaugh verkozen voor de levenslange job in het Hooggerechtshof. Door zijn verkiezing hebben de Republikeinen nu een meerderheid van 5 tegen 4 rechters in het Hooggerechtshof. Maar de benoeming verliep niet rustig. In de publiekstribune van de Senaat scandeerden verschillende demonstranten: “Schaam jullie!” Senaatsvoorzitter en vicepresident Mike Pence moest de stemming verschillende keren onderbreken.

Kavanaugh ligt al enkele weken onder vuur door de beschuldiging van seksueel misbruik door Christine Ford, zo zou hij haar in 1982 aangerand hebben op een feestje. De FBI voerde de afgelopen week een onderzoek naar de beschuldigingen, maar vond geen bewijzen voor de aanklacht. Nu de verkiezing achter de rug is, is Ford niet meer van plan om nog gevolg te geven aan de beschuldiging. Haar advocaten reageerden bij CNN dat de vrouw niet wil dat de zaak aansleept naar het volgende Congres dat in november verkozen wordt. Ford wil volgens haar advocaten ook niet dat Kavanaugh afgezet wordt: “Ze heeft dat absoluut niet gevraagd. Wat ze deed was naar voor stappen en getuigen voor het Juridische Comité van de Senaat en ze werkte mee aan het FBI-onderzoek.” 

Kavanaugh heeft de beschuldigingen altijd ontkend, onder andere in een getuigenis voor het Juridische Comité met een speech die door zo’n 20 miljoen mensen live werd gevolgd op televisie. De Amerikaanse president Donald Trump was ook “100 procent zeker” dat Ford de verkeerde persoon beschuldigd had. De Democraten vinden echter dat het FBI-onderzoek niet grondig genoeg was om bewijzen te kunnen aantonen. Na de stemming haalde Trump gisteravond uit naar Lisa Murkowski, de senator van Alaska, die zich als enige Republikein van de stemming onthield. “Ik denk dat dit een zeer, zeer spijtige stem was. Ik denk, eerlijk gezegd, dat het een schande is”, reageerde Trump. De enige Democraat die voor stemde, Joe Manchin, kreeg een bedanking van de Amerikaanse president.

Vruchtbare gebeurtenis

De Republikeinen hopen alvast dat deze stemming de republikeinse kiezers aanzet om te stemmen in de tussentijdse parlementsverkiezingen op 6 november. Dan wordt er immers een nieuwe Senaat en een nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen. Momenteel hebben de Republikeinen nog de meerderheid in beide kamers van het Congres. In de VS hebben inwoners echter geen stemplicht zoals in België. De Republikeinen hopen dan ook dat hun kiezers door de benoeming van Kavanaugh aangezet worden om toch te gaan stemmen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Niets verenigt Republikeinen beter dan een gerechtelijk gevecht. Het (de benoeming van Kavanaugh nvdr.) is een vruchtbare gebeurtenis naar aanloop van de herfstverkiezing”, reageert de Republikeinse meerderheidsvoorzitter Mitch McConnell. De Democraten hopen echter dat veel boze vrouwen en aanhangers van de #MeToo-beweging zullen opkomen om voor hen te stemmen.