Een school in Nederland zal dit schooljaar voor het eerst het traditionele Paasontbijt niet laten plaatsvinden. In de plaats van Pasen wil de school dit jaar het islamitische Suikerfeest vieren. Men wil naar eigen zeggen “meer aandacht geven aan de verschillende gebruiken binnen de verschillende culturen”. Dat blijkt uit een uitgelekte brief.

Sinds de oprichting van de Theo Thijssenschool in Amsterdam werd ieder jaar naar goede gewoonte een Paasontbijt georganiseerd om Pasen te vieren. Maar daar moet nu verandering in komen, zo vindt de directie van de school. In een uitgelekte brief aan de ouders van de leerlingen geeft de school meer uitleg over die controversiële beslissing.

Exit Pasen

“Aankomend jaar willen we meer aandacht geven aan de verschillende gebruiken binnen de verschillende culturen”, klinkt het in de brief. Ze willen in de plaats van het vieren van Pasen een islamitische feestdag vieren. “Daarom zullen we dit jaar het Paasontbijt overslaan maar iets leuks doen tijdens het Suikerfeest.” De school wil bijvoorbeeld de kinderen uitleggen waarom het Suikerfeest gevierd wordt en wat het inhoudt.

Op sociale media weerklinkt heel wat kritiek op de beslissing van een Nederlandse school om een christelijke feestdag te vervangen door een islamitische. “Dit is een klap in het gezicht van de Nederlandse bevolking”, stelt iemand op Twitter. “Theo Thijssen draait zich om in zijn graf als hij dit ziet.” Anderen klagen dan weer het feit aan dat de school naar eigen zeggen verschillende culturen aandacht wil geven, maar wel een chrstelijke traditie schrapt.