Vandaag mogen de inwoners van Bosnië-Herzegovina naar de stembus. Ze krijgen de kans om te stemmen voor een pad richting lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO of een meer nationalistische kant op te gaan die het land nog meer zou kunnen verdelen. Dat schrijft Reuters.

Meer dan twee decennia na de Bosnische burgeroorlog, waar zo’n 100.000 mensen stierven, voeren Servische, Kroatische en Bosnische partijen campagne voor de verkiezingen van vandaag. Ongeveer 3,35 miljoen inwoners mogen vandaag stemmen voor een nieuwe regering en een nieuw parlement.

Bosnië-Herzegovina is politiek gezien geen makkelijk land. Sinds de burgeroorlog, die van 1992 tot 1995 woedde, bestaat het land uit twee autonome regio’s: de Federatie Bosnië-Herzegovina (dat nog eens opgedeeld is in 10 kantons), waar vooral Bosniakken (voornamelijk moslims) en Bosnische Kroaten wonen, en de Republika Srpska, waar vooral Bosnische Serviërs wonen. Bosnië heeft ook drie presidenten. Namelijk een Bosniak, een Bosnische Kroaat en een Bosnische Serviër. Het presidentschap roteert elke acht maanden. De inwoners van het land moeten ook verplicht één van de drie etniciteiten kiezen waartoe ze willen behoren. Dat zorgt voor extra verdeeldheid in het land. Volgens experten kan het land onmogelijk vooruitgaan met zo’n grote politieke instellingen. Maar tot nu toe werd elke poging om de grondwet aan te passen afgeblokt door één van de etnische groepen.

Naar aanloop van de verkiezingen hebben de leiders van elke etnische groep angst gezaaid door de onenigheid van de oorlog verder te verspreiden. Volgens waarnemers werden de campagnes gekenmerkt door ongeziene schendingen, misbruik van publieke fondsen en haatspraak. SDA, voorlopig de grootste partij van het land, dreigt nu stemmen te verliezen door een interne crisis en versplintering. De voorbije vijf jaar zijn er immers al ongeveer 170.000 opgeleide mensen het land ontvlucht. Daardoor wordt ook de economie bedreigd.

Corruptie en werkloosheid

Volgens Elmedin Konakovic, premier van het kanton Sarajevo, worden het land en de partijen ook geteisterd door corruptie: “Tijdens mijn premierschap van het kanton Sarajevo kwam ik erachter hoe enorm corrupt de SDA, toentertijd mijn partij, was. (…) Daarom heb ik besloten weg te gaan en een nieuwe partij op te richten.” Bosnië staat ook in de top drie van landen met de hoogste jeugdwerkloosheid, namelijk 55,4 procent. “We moeten eerlijke mensen op de juiste posities zien te krijgen, willen we het land echt veranderen. Als mensen zien dat de kantons waar we winnen zich positief ontwikkelen, zullen ze de volgende keer ook op ons stemmen en zullen ze stoppen met praten over nationalisme. Dan zul je het echte gezicht van Bosnië-Herzegovina zien”, aldus Konakovic.

De Servische en Kroatische presidentskandidaten, respectievelijk Milorad Dodik en Dragan Covic, worden gesteund door hun “ouderlijke staten” zijnde Servië en Kroatië. Volgens analisten zouden beide kandidaten Bosnië politiek nog meer kunnen verzwakken als ze verkozen worden. Dodik heeft al meermaals gesproken over een afscheiding van de Republika Srpska en een hereniging met Servië en ook Covic sprak eerder al over de creatie van een onafhankelijke Kroatische regio. Indien de partijen van beide heren stemmen zouden verliezen, dan zou volgens Florian Bieber, professor aan de Universiteit van Graz, het lidmaatschap van de Europese Unie alvast een stap dichter komen.