De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zal zich niet opnieuw kandidaat stellen om voorzitter te worden van haar partij. Dat liet Merkel zelf weten tijdens een bijeenkomst van het partijbestuur. Begin december worden voorzittersverkiezingen gehouden – het samenwerkingsverband binnen de CDU. Eerder werd verwacht dat Merkel zichzelf opnieuw zou opvolgen, maar BILD tipt nu Friedrich Merz als de toekomstige CDU-leider.

Bondskanselier af is ze nog niet, die termijn wordt volledig uitgezeten. Maar Merkel zal wel binnenkort niet langer de CDU leiden, de partij die bijna onafgebroken Duitsland heeft geleid sinds WOII. De bedoeling is dat haar opvolger zichzelf nu beter zal kunnen profileren terwijl Merkel zich kan focussen op Duitsland leiden. Sinds enkele jaren krijgt Merkel en haar regering immers flinke concurrentie langs de rechterkant. Volgens de rechtse AfD doet de Duitse regering te weinig om Duitsland af te schermen voor de asielcrisis.

Volgens informatie van BILD zal de CDU/CSU-‘union’ binnenkort wellicht geleid worden door Friedrich Merz. Merz leide de CDU/CSU-fractie in de Bundestag van 2000 tot en met 2002. Dit zouden bronnen uit de omgeving van Merz zelf vertellen. Hij zou de afgelopen weken door partijleden en insiders onder druk zijn gezet om zich kandidaat te stellen voor voorzitter. Om 13u00 zal Merkel een persverklaring afleggen.

Duits regeringspartijen onder Merkel regeren zich kapot

Eerder deze maand moest regeringspartij CSU (de Beierse zusterpartij van de CDU) het bekopen in Beieren. De rechtsnationalistische AfD kwam voor het eerst in de Beierse Landtag en haalde meteen 11 procent van de stemmen. Hiermee verloor de CSU de absolute meerderheid die de partij bijna ononderbroken sinds WOII genoot. Het is ook de eerste keer sinds 1954 dat de partij onder de 40% dook (met circa 35,5 procent in totaal).

(Lees verder onder de tweet.)

Het nieuws rond Merkel volgt tevens de verkiezingsnederlaag van afgelopen zondag in de rijkere deelstaat Hessen – waar het Duitse financiële centrum Frankfurt in ligt –  op. De regerende CDU en de SPD kregen er flinke klappen en verloren elk ongeveer 11 procentpunten in vergelijking met 2013. De rechtse AfD daarentegen won de verkiezingen overtuigend, behaalde 13,1 procent van de stemmen en is nu ook voor het eerst vertegenwoordigd in het deelstaatparlement van Hessen: de enige deelstaat waar de AfD nog geen deel uitmaakte van de wetgevende macht.