De Lokerse afdeling van de CD&V heeft kandidate Safiye Calinalti aan de deur gezet. N-VA postte donderdag op Facebook een video waaruit bleek dat de Turks-Belgische CD&V’ster verbonden is aan de Grijze Wolven, een extremistische pro-Turkse groepering. Volgens de CD&V betreft het een ‘complete vertrouwensbreuk’. Maar de Facebookvideo van N-VA ontbloot ook banden met Grijze Wolven in de sp.a, Groen en Open Vld.

De CD&V zit in een lastig parket na een pijnlijke video over de Grijze Wolven in de Vlaamse partijpolitiek. “Toen de betrokken kandidate ons met volle overtuiging garandeerde dat zij stellig gebroken had met de Grijze Wolven, hebben wij haar het voordeel van de twijfel willen geven. […]”, zo reageert de CD&V in een mededeling die De Standaard citeert. “Er is daardoor sprake van een complete vertrouwensbreuk. […] Mevrouw Calinalti heeft dus ook geen plaats meer binnen onze partij.” Maar ook kandidaten bij andere partijen zouden banden met de Grijze Wolven hebben.

CD&V Lokeren: “Wij gaan verder campagne voeren, nog meer overtuigd van ons verhaal”

De kieslijsten zijn vorige maand al ingediend en kunnen niet meer gewijzigd worden. Calinalti zal in Lokeren dus nog steeds op de lijst van CD&V verkiesbaar zijn, zij het als niet-lid. “Dat betreuren wij, maar er is geen andere weg. Wij gaan verder campagne voeren, nog meer overtuigd van ons verhaal over respectvol samenleven. Maar respect moet van twee kanten komen.”

N-VA laadde het veelbesproken filmpje donderdagnamiddag op. Eerst legt geschiedenisprofessor Dirk Rochtus (KUL), Turkije-expert en tevens voormalig kabinetsmedewerker bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), uit wat de Grijze Wolven zijn en hoe ze te werk gaan. Hierna krijgen kijkers te zien hoe verschillende kandidaten van CD&V, sp.a, Open Vld en Groen banden hebben met de ultrarechtse organisatie die overal in Europa takken heeft.

Almaci over Grijze Wolven bij Groen: “Dat is dikke quatsch!”

De Facebookvideo van N-VA werd ongeveer een maand na de uitzending van de veel besproken Pano-reportage over de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden online geplaatst. Die organisatie zou in interne kanalen racistische memes en prentjes hebben gedeeld. Hierop volgend moesten heel wat dubbelleden bij N-VA de partij verlaten.

In reactie op deze reportage zei N-VA-voorzitter Bart De Wever toen dat “elke partij proper moet zijn op zijn eigen” en dat ook extremisten zoals de Grijze Wolven trachten partijen te infiltreren. Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, ontkende toen ten stelligste dat haar partij met een probleem zit, wat door de politica werd herhaald op het openingscollege van professor politicologie Carl Devos (UGent) eerder deze week: “Dat is dikke quatsch”, klonk het opnieuw.

(Lees verder onder de tweet.)

“Groen-schepen van Houthalen-Helchteren Muhammet Oktay keuvelt hier gezellig onder de Grijze Wolvenbanier”, repliceert de N-VA op zijn beurt in de video. Oktay wordt getoond op een activiteit van de Belçika Türk Federasyon, de formele dekmantelorganisatie van de Grijze Wolven in België. Aan de muur hangt een banier van de Grijze Wolven. Schepen Oktay ontving zelfs de lokale Grijze Wolvenvoorzitter in het asielcentrum, zo blijkt.

Andere kandidaten met Grijze Wolven-banden die werden genoemd in de N-VA-video zijn Yahya Degirmenci (Open Vld Lier) en Engin Ozdemir (sp.a Heusden-Zolder). Ook Yasin Gül wordt aangehaald, de Groen-voorzitter in Heusden-Zolder, wiens banden met de Grijze Wolven al werden aangetoond door SCEPTR.

ADVERTENTIE