In Oost-Vlaanderen werd een akkoord bereikt door N-VA, CD&V en Groen. Samen zullen ze de komende zes jaar de provincie besturen. Meteen na het tellen van de stemmen op 14 oktober kwam er al een persbericht dat N-VA en Groen een inhoudelijk akkoord hadden bereikt, nu komt CD&V ook in de coalitie om een meerderheid te vormen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Om een meerderheid te kunnen vormen in de provincieraad zijn 18 zetels nodig. N-VA en Groen zijn samen goed voor 13 zetels. Met CD&V erbij, is de coalitie goed voor 20 zetels. Over wie welk mandaat zal uitvoeren is echter nog niets geweten. Even leek het nog dat CD&V en Open Vld zich aan elkaar verbonden hadden, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Wat wel zeker was, was dat de huidige coalitie van CD&V, Open Vld en sp.a niet verder kon besturen. Samen haalden de drie partijen slechts 17 zetels binnen.

CD&V verloor 1,8 procent en strandde op 18 procent van de stemmen, wat goed is voor 7 zetels. Open Vld zakte met 1 procentpunt naar 18 procent en haalde ook 7 zetels. Sp.a zakte met 3 procent naar 9,7 procent en haalt 3 zetels. N-VA verloor 4,7 procent maar blijft de grootste partij met 21,4 procent en haalt 8 zetels van de provincieraad. Groen is de grootste linkse stijger en gaat 5 procent vooruit en haalt 14 procent en 5 zetels. Aan de rechterzijde doet Vlaams Belang het opvallend goed en stijgt met 4,9 procentpunten naar 14,2 procent. Daarmee haalt de partij 6 zetels binnen, maar door het cordon sanitaire wordt het uitgesloten van het bestuur.

Volgens nieuwe richtlijnen voor de provincies, mag de provincieraad zich vanaf 2019 nog louter bezighouden met grondgebonden zaken zoals het beheer van provinciale domeinen en wegenonderhoud. Persoonsgebonden zaken zoals jeugdwerking en sport zijn overgeheveld naar de Vlaamse regering. Het provinciaal onderwijs blijft wel bestaan. Uit het voorakkoord tussen N-VA en Groen blijkt dat beide partijen willen inzetten op transparantie in het provinciaal vergunningsbeleid, een gerichte belastingverlaging willen doorvoeren, politieke vernieuwing willen verzorgen en meer willen inzetten op hernieuwbare energie en het klimaat.