Twee moslimjongeren hebben een celstraf van 4 en 5 jaar gekregen nadat ze vorig jaar betrapt werden met een geladen kalasjnikov op de achterbank. De jongeren zouden een gokkantoor hebben willen overvallen, al wordt dat niet bewezen geacht. Beide jongemannen kwamen al regelmatig in aanraking met de politie en het gerecht. Minstens één van hen is geradicaliseerd. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Op vrijdag 1 december 2017 werden Quincy S.G.(20) en George O. (19), twee moslimjongeren afkomstig uit Antwerpen, in Heusden-Zolder gecontroleerd door de politie tijdens een BOB-campagne. Achterin de wagen van de twee jongemannen werden een kalasjnikov AK-47 en enkele bivakmutsen aangetroffen, verstopt onder een jas. Het wapen was volledig klaar om te schieten. Er zaten kogels in de lader en een kogel in de kamer van het automatische wapen.

Gekend bij politie en gerecht

George O. staat gekend bij de veiligheidsdiensten als geradicaliseerde moslim. Hij werd regelmatig gesignaleerd in kringen van radicale moslims. De piste van terreur werd dan ook even onderzocht, maar daarvoor zijn uiteindelijk geen aanwijzingen gevonden. Wel werden aanwijzingen gevonden voor een overval. Het doelwit zou een gokkantoor in Houthalen geweest zijn, maar de rechter acht dat niet bewezen.

Ook zijn kompaan Quincy S.G. is geen onbekende voor politie en gerecht. In korte tijd bouwde hij een enorme reputatie uit als jonge crimineel. Hij ontsnapte al uit de gesloten instelling van Mol en werd even later gearresteerd achter het stuur van een gestolen auto. Ook toen was hij in het bezit van een verboden wapen. Toch liet de jeugdrechter hem onmiddellijk opnieuw vrij toen hij ingerekend werd.

Nu krijgt Quincy S.G. een celstraf van 5 jaar opgelegd. Zijn vriend George O. moet 4 jaar naar de gevangenis. Een derde verdachte die zijn auto uitleende aan de moslimjongeren kreeg 18 maanden cel.