De aanvraag tot regularisatie die de ouders van de overleden peuter Mawda enkele maanden geleden deden, is tot op heden nog steeds niet behandeld. “We willen gewoon een antwoord en willen weten wat ons te wachten staat”, stelt de vader van Mawda aan Belga. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten dat het onderzoek nog steeds loopt.

Enkele maanden geleden kwam de 2-jarige Koerdische Mawda om het leven bij een wilde achtervolging van mensensmokkelaars. Toen de bestuurder van de bestelwagen probeerde agenten omver te rijden, vuurden die agenten schoten af. Even later botste de bestelwagen met een ander voertuig. Er werden 30 illegalen aangetroffen in de bestelwagen, waaronder de overleden Mawda. De mensensmokkelaar kon wegvluchten, maar uiteindelijk toch gearresteerd worden. Wegens gebrek aan bewijs werd hij echter terug vrijgelaten.

In België ontstond een felle discussie over het feit of de ouders van de overleden peuter geregulariseerd moesten worden en/of ze permanent in ons land mochten blijven. Zo kwam er onder meer politieke en academische druk van de rectoren van alle Belgische universiteiten, die in een open brief de definitieve regularisatie voor de ouders van Mawda eisten. Begin juni dienden de ouders hun regularisatieaanvraag in.

“Onderzoek loopt”

Vandaag, enkele maanden later, heerst er nog steeds bijzonder veel onduidelijkheid over de mogelijke regularisatie. Dit tot groot ongenoegen van de ouders. “We willen gewoon een antwoord en willen weten wat ons te wachten staat”, stelt de vader van Mawda aan Belga. “We willen alleen maar dicht bij onze dochter blijven.” Ze worden ondersteund door een netwerk van families en advocaten.

(Lees verder onder de tweet.)

De ouders van Mawda kwamen ook terug op het bezoek dat ze kregen van premier Charles Michel (MR). “Hij is bij ons langsgekomen en hij heeft gezegd dat hij het dossier in eigen handen zou nemen. En daarna niets meer”, klinkt het. De uiteindelijke beslissing zal echter genomen worden door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waarvoor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verantwoordelijk is.

Op het kabinet van staatssecretaris Francken laat men aan Belga weten dat “het onderzoek loopt” en er “voorlopig geen beslissing” genomen is.