De opmars die migrantenpartijen als Be.One van Abou Jahjah of de partij ISLAM hoopten te maken deze gemeenteraadsverkiezingen is er dan toch niet gekomen. Integendeel, het werd een pijnlijke dag voor de migrantenpartijen. De torenhoge ambities die beide partijen openlijk verkondigden keerden terug als een boemerang. Nergens konden de partijen een zetel bemachtigen. ISLAM verloor haar twee zetels.

De verkiezingen van de doorbraak voor de migrantenpartijen, dat moesten de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden. Partijleiders van ISLAM stelden dat ze Brussel en Wallonië zouden veroveren, oprichter van Be.One Dyab Abou Jahjah wilde met zijn partij zetels bemachtigen in Vlaamse centrumsteden als Gent, Antwerpen of Mechelen. Maar dat draaide uiteindelijk toch anders uit.

Be.One: 0 verkozenen

Be.One trok vol goede moed en met 10 lijsten naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Een onverhoopt succes, zo stelde Abou Jahjah. In 7 Vlaamse steden (Antwerpen, Gent, Mechelen, Sint-Niklaas, Beringen, Houthalen-Helchteren en Zutendaal), 2 districten (Merksem en Deurne) en in de provincie Antwerpen diende Be.One een lijst in. “Dat is meer dan gehoopt”, klonk het toen.

De uitgesproken ambitie was om zetels te veroveren in belangrijke Vlaamse centrumsteden met een grote allochtone gemeenschap zoals Mechelen, Antwerpen en Gent. Zetels in de andere steden zouden mooi meegenomen zijn. Maar de verkiezingen draaiden uit op een sisser voor Be.One en Abou Jahjah. Nergens haalde Be.One genoeg stemmen om een verkozene te hebben. In de provincie Antwerpen haalde het een schamele 0,2%, in Gent iets meer dan 1%.

“We zijn zwaar teleurgesteld”, aldus Gents lijsttrekker Meryem Kaçar aan Het Laatste Nieuws. “We hadden echt wel op meer gehoopt. De voorbije week zijn ons heel wat stokken in de wielen gestoken. Er was een oproep van Turkse vzw’s om niet voor ons te stemmen. Wat heel ondemocratisch was. We zijn de voorbije dagen ook online aangevallen over oude uitspraken van Dyab Abou Jahjah over Erdogan. Het werd zeer vuil gespeeld.”

(Lees verder onder de tweet.)

Partij ISLAM: 0 verkozenen, 2 zetels verloren

Ook de controversiële partij ISLAM trok met torenhoge ambities en veel goede moed naar de kiezer. De voorbije legislatuur had de partij ISLAM 2 verkozenen: in Anderlecht en in Molenbeek. Dat aantal wilde de partij minstens verdubbelen om zo uiteindelijk Brussel én Wallonië te veroveren, zo stelden de partijleiders.

Maar dat bleek toch niet van een leien dakje te gaan. In Anderlecht verzamelde de partij niet genoeg handtekeningen om zich verkiesbaar te stellen, en in de andere gemeentes waar ze wel lijsten hadden werden magere resultaten geboekt. In Molenbeek verloor de partij 2% en verloor het daarbij ook haar zetel in de gemeenteraad. Ook in Brussel kreeg de partij geen voet aan de grond. Het eindigt zo met 0 verkozenen.