Be.One, D-SA, ISLAM en het ‘Vlaams Multicultureel Collectief’, het zijn allemaal migrantenpartijen die in recente tijden werden opgericht of veel in de aandacht kwamen. Maar vandaag, een aantal dagen voor de lokale verkiezingen, lijken de ambitieuze plannen van figuren als Abou Jahjah, Ahmet Koç en Redouane Ahrouch op veel plaatsen op sissers uit te draaien. Alle drie komen ze zelf niet op na mislukte inschrijvingen. Dat brengt ook Het Laatste Nieuws.

Met veel ambitie en zelfvertrouwen verkondigde Redouane Ahrouch van de ISLAM-partij eerder dit jaar zijn grootste plannen. “België heeft in 12 jaar moslimmeerderheid”, zei Ahrouch stoutmoedig in De Afspraak in mei. Maar vandaag blijkt dat het in ieder geval met nog zes jaar zonder politicus Ahrouch zal moeten zijn. Hij is er niet in geslaagd om een lijst succesvol in te dienen in zijn thuisstad Anderlecht. Hij kwam hiervoor één handtekening te kort. En ook JahJah en de Limburgse ex-sp.a’er Koç zijn gefaald in hun opzet. Koç geraakte niet op tijd geregistreerd in zijn nieuwe woonplaats Gent en mag bijgevolg zijn ‘Vlaams Multicultureel Collectief’ niet trekken. En JahJahs ‘Be.One’ komt zelfs niet op in Brussel en daardoor kan ook hijzelf niet verkozen worden.

Website van partij van Ahmet Koç in 4 maanden niet geüpdatet

Maar niet alleen het falen van de kopmannen van deze nieuwerwetse migrantenpartijen springen in het oog. Waar men wel opkomt, doet met dat men bijzonder summiere lijsten. Be.One van Jahjah dient zo amper tien lijsten in voor de lokale verkiezingen, onder meer in Antwerpen, Gent en Mechelen. Geheel Brussel laat men echter schieten en in gans Limburg, nochtans één van de belangrijke aandachtsregio’s van de partij, zijn slechts negen kandidaten verkiesbaar, verspreid over drie gemeenten.

ISLAM, de islamistische partij van de omstreden ex-MIVB-bestuurder Redouane Ahrouch, die de sharia wil invoeren en vrouwen apart wil laten rijden op de bus en tram, doet het zo mogelijk nog slechter. Waar Ahrouch in mei nog heftig in de clinch ging met staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en aankondigde om ook Antwerpen electoraal te gaan veroveren, diende men louter in Molenbeek en Brussel-Stad succesvol een lijst in. Dit met elk welgeteld twee kandidaten. In de thuisstad van Ahrouch, Anderlecht, slaagde men niet om op te komen wegens het tekort van een handtekening.

En het ‘Vlaams Multicultureel Collectief’ van de Turks-Vlaams Ahmet Koç, die aan de deur werd gezet bij sp.a wegens zijn rol in de rellen in Beringen rond de mislukte Turkse coup in 2016, zal het in Gent moeten doen zonder Koç. Hij kon niet tijdig zijn verhuis afronden om op de kieslijst te staan. De webstek van de partij, v-m-c.be, heeft zelfs al sinds midden juni geen ‘update’ meer geplaatst.

Een uitzondering lijkt D-SA te zijn: ‘Democratisch-Solidair Appèl’. De partij komt op in Antwerpen en is zeer actief op sociale media. De formatie telt ook heel wat mensen die ooit actief waren bij sp.a of Groen. Ook Rachid Abourig, beter bekend als de ‘Bear Grills van Antwaarpe’, engageert zich voor de partij als lijstduwer. Arfan Saber, vandaag voor Groen zetelend in de Deurnese districtsraad, is een andere kandidaat voor de partij.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Vandaag hebben we de Abdijstraat paars gekleurd #gezichtenvanantwerpen

Publiée par D-SA sur Samedi 29 septembre 2018

Expert: “Een groot succes van de migrantenpartijen moeten we niet verwachten”

“Een groot succes moeten we niet verwachten”, schat socioloog Dirk Jacobs (ULB) echter in voor Het Laatste Nieuws. “Om te beginnen omdat er zo veel verschillende partijtjes opkomen: ze zijn verzwakt door de verspreide slagordeMaar ook in het verleden hebben partijen die zich op migranten richtten bijna nooit verkozenen gehaald.” Naast Be.One en VMC komen bijvoorbeeld in Gent ook ‘De Spiegel’ en de ‘Multiculturele Recht Partij’ op. Dat is alleen in Gent al goed voor een totaal van vier migrantenpartijen.

Politicoloog Bram Wauters (UGent) refereert in Het Laatste Nieuws dan weer aan de feministische beweging in de jaren ’70. Die beweging slaagde er evenzeer niet in om een succesvolle partij uit bouwen. “Net zoals met de migrantenstem nu: de grote partijen hebben die kiezers allang weten te capteren.”

Jahjah is overigens een oudgediende in ‘migrantenpolitiek’. Zo nam hij in 2004 met zijn toenmalige migrantenpartij – de Moslim Democratische Partij (MDP) – deel aan de gewestelijke verkiezingen. Dat werd een flop. Met een score van 1.305 stemmen (0,14%) in Oost-Vlaanderen en 2.882 stemmen (0,27%) in Antwerpen, bleef men ver onder de kiesdrempel (5%). Ook een eerder initiatief in Brussel, de Arabisch-Europese Liga, had weinig succes ondanks de samenwerking met de extreemlinkse PVDA van Peter Mertens.