Een Franse parlementaire medewerkster heeft een blog opgericht over grensoverschrijdend seksueel gedrag in het Europees Parlement (EP). Op MeTooEP.com delen EP-medewerkers hun verhalen over aanranding of intimidatie. Het betreft veelal jonge vrouwen die vertellen over betastingen, foto’s die stiekem worden getrokken of andere intimidatie. Een aantal jonge mannelijke medewerkers doen echter ook hun verhaal. Een aantal van hen gingen met hun klachten naar hun meerdere, maar kregen geen reactie. De blog komt er na nieuws eind vorig jaar over misbruik “in de hoogste kringen van de Europese politiek”.

De verhalen die gedeeld worden lopen uiteen. Eén getuigenis verhaalt over een avond waarop een medewerkster werd uitgenodigd op restaurant voor een diner met een Europarlementslid en waarbij ze complimenten kreeg, maar verder niets gebeurde. Andere inzendingen blijken echter ernstiger. Zo stuurde een man een verhaal in over hoe hij als jonge stagiair werd aangeraakt onder zijn kleren ondanks zijn uitdrukkelijk afwijzen. Een ander bericht draait dan weer om een jonge vrouw die tijdens het wachten in de lift wordt benaderd door een man die haar aanbood om ‘s ochtend “zijn pannenkoeken te proeven”.

In het Europees parlement werken tal van jonge mensen en stagiairs die werken aan een loopbaan. De oprichtster van MeTooEP.com stelt dat het net die mensen zijn waarvan te eenvoudig misbruik wordt gemaakt. De Franse parlementaire medewerkster hoopt dan ook dat er verbetering komt in het beleid tegen seksuele intimidatie in het EP.

Misbruik “In de hoogste kringen” van de EU

Eerder vorig jaar bleek immers dat grensoverschrijdend gedrag courant zou moeten zijn in de Europese Unie. Zweeds minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström kwam naar aanleiding van de #MeToo-campagne naar buiten met haar verhaal. “Ik kan bevestigen dat seksuele intimidatie in de hoogste EU-kringen voorkomt en dat ik het zelf ervaren heb”, vertelde ze, refererend aan een diner met Europese leiders“Plots voelde ik een hand op mijn dij. Mijn buurman was me aan het betasten. Dat was zo surreëel.”

Ook Asa Regner, Zweeds minister voor Gelijke kansen, kreeg naar eigen zeggen te maken met grensoverschrijdend gedrag in de Europese politieke scène. Een hooggeplaatste EU-politicus nodigde haar uit voor ‘een drankje’ bij de bar. Al snel bleek dat de man andere bedoelingen had. “De afspraak was zo anders dan ik me had voorgesteld. We zaten in een donker hoekje en plots waren zijn handen overal”, aldus Regner nog vorig jaar.