Dyab Abou Jahjah heeft voor de zoveelste maal niet zijn politieke ambities kunnen waarmaken. Door een tekort aan handtekeningen kon hijzelf niet opkomen in Brussel, maar ook in de andere 10 gemeenten en steden waar Be.One wel opkwam, kon de linksradicale migrantenpartij nergens doorbreken. Meryem Kaçar, voormalig senatrice voor Agalev en tot voor kort het Be.One-kopstuk in Gent, stapt nu op. Ze is niet tevreden over de autoritaire leidingsstijl van Jahjah, klinkt het in De Standaard.

Via een opiniestuk in Knack bracht Jahjah maandag de evaluatie van zijn partij naar buiten, die nergens de eigen torenhoge ambities kon waarmaken. Vooral de nederlaag in Gent werd op de korrel genomen. “Onze campagne in Gent, maar ook in Beringen, werd gekenmerkt door praktijken van Turkse dorpspolitiek, intriges, en een gebrek aan inhoud en visie”, zo luidde het. Maar die uithaal was niet naar de zin van Kaçar, de lijsttrekker voor Be.One in Gent die de “Turkse dorpspolitiek”-campagne er leidde. Zelf benadrukt ze dat Jahjah had beloofd om samen een evaluatie te doen in plaats van ‘solo slim’ via Knack een terugblik op de nederlaag van Be.One te maken.

Opnieuw ruzie in Be.One van Jahjah: Nu trapt Kaçar het af

“1.700 stemmen is best eerbaar. Niet hij, maar ik stond alle dagen in de vuurlinie. Ik moest hem ook voortdurend tegen onterechte aanvallen verdedigen”, vertelt Kaçar in De Standaard over Jahjah. Ze verlaat nu de partij wegens Jahjahs “autoritaire houding intern”. Ook zou de “harde kern van de Arabisch-Europese Liga” het in Be.One het nog steeds voor het zeggen hebben. In een reactie via Radio 1 stelt Jahjah een zeer democratische partij te leiden en zich nauwelijks of niet gemoeid te hebben met de campagne in Gent, ook al was hij het niet eens met de richting aldaar.

Het is niet de eerste maal dat een politieke bondgenoot van Jahjah zijn formatie met slaande deuren verlaat. Ahmet Koç, een andere Turks-Belgische politicus die eerder bij de sp.a aan de deur werd gezet wegens pro-Erdogan-agitatie in Beringen, zou samen met Jahjah een migrantenpartij starten, maar nog voor de naam werd vastgelegd, kregen de twee al ruzie. Jahjah startte vervolgens Be.One en Koç trok met VMC (Vlaams Multicultureel Collectief) naar de kiezer.

Geen van de twee partijen kon echter een zetel binnenhalen. De twee kopmannen zelf konden zich zelfs niet verkiesbaar stellen wegens administratief falen. Koç kon zijn verhuis naar Gent niet tijdig afgerond krijgen en Jahjah vond niet genoeg handtekeningen om in Brussel kandidaat te zijn. (Ook Redouane Ahrouch, de kopman van de ISLAM-partij, kon omwille van dezelfde reden zich geen kandidaat stellen in Anderlecht).

(Lees verder onder de interactieve resultatenkaart.)

Jahjah: als opiniemaker veel aan bod, als politicus nooit aan zet

Jahjahs politieke geschiedenis is rijkelijk gevuld, maar met weinig succes. Zo nam hij in 2004 met zijn toenmalige partij – de Moslim Democratische Partij (MDP) – deel aan de gewestelijke verkiezingen. Dat werd een flop. Met een score van 1.305 stemmen (0,14%) in Oost-Vlaanderen en 2.882 stemmen (0,27%) in Antwerpen, bleef men ver onder de kiesdrempel (5%). Ook een eerder initiatief in Brussel, de Arabisch-Europese Liga (AEL), had weinig succes ondanks de samenwerking met de extreemlinkse PVDA van Peter Mertens.

Maar Jahjah lijkt ondanks zijn consistente faalreeks niet te willen opgeven. In zijn evaluatiestuk op Knack besluit hij: “Lessons learned, we bouwen verder op. De doorbraak van onze partij is tenslotte enkel een paar maanden (tot de verkiezingen in mei 2019, red.) uitgesteld.” Dat Jahjah ergens door de kiesdrempel van 5% zal kunnen breken valt echter nog te bezien.