Ruim 300 Afrikaanse migranten hebben eergisteren de Spaanse exclave Melilla – dat omringd is door Marokkaans grondgebied – bestormd. Uiteindelijk slaagden ruim 200 van hen erin Spaans grondgebied te bereiken. Er vielen ook verschillende gewonden en zelfs één dode bij de grensbestorming. Spanje stuurde inmiddels 55 migranten terug.

Melilla is een Spaanse stad volledig omringd door Marokkaans grondgebied en de Middellandse Zee, ofwel een Spaanse exclave. Afrikaanse migranten probeerden in het verleden al tal van keren om het Europees grondgebied te betreden door de grens over te steken bij zo’n exclave. Daarna kunnen ze dan immers asiel aanvragen in Europa en vallen ze onder het vrij verkeer van personen binnen de Schengenzone. Ook Ceuta, een andere Spaanse exclave, werd al tal van keren bestormd door Afrikaanse migranten.

19 gewonden, 1 dode

Ceuta en Melilla zijn inmiddels zwaarbewaakte forten geworden met metershoge prikkeldraad rond de dorpen. Maar zelfs dat weerhoudt Afrikaanse migranten er niet van om de Spaanse grondgebieden te bestormen, zo blijkt opnieuw. Eergisteren vond immers alweer een dergelijke bestorming van de Spaanse grens plaats. Naar schatting zouden al ruim 6.000 migranten Spanje bereikt hebben door de exclaves te bestormen.

Op videobeelden is te zien hoe een menigte Afrikaanse mannen juichend en wapperend met Spaanse vlaggen richting de Spaanse grens loopt. Het zou gaan om ruim 300 migranten. Bij de grensbestorming vielen 19 gewonden en zelfs één dode. Daarnaast raakten ook 6 Spaanse militairen gewond. Ruim 200 migranten slaagden er uiteindelijk in Spaans grondgebied te bereiken.

De migranten worden opgevangen in een detentiecentrum in Melilla. Ongeveer 140 migranten zouden intussen asiel hebben aangevraagd. Er werden 55 Afrikaanse migranten al opnieuw het land uitgezet op basis van een verdrag tussen Spanje en Marokko.