Uit onderzoek blijkt dat in de stad Antwerpen minstens 13 huurders van sociale woningen één of meerdere huizen in het buitenland bezitten. Eén van hen heeft maar liefst 14 huizen en bouwgronden in zijn herkomstland Marokko. Vijf anderen woonden gewoon in één van hun eigendommen in het buitenland en verhuurden hun OCMW-woning door aan anderen. Dat meldt VTM Nieuws. Het stadsbestuur wil nu het misbruik aanpakken.

Enkele weken geleden raakte bekend dat Antwerpen op initiatief van schepen voor Sociale Zaken en OCMW Fons Duchateau (N-VA) onderzoek wilde doen naar mogelijke sociale fraude. Een deel van de leefloontrekkers of huurders van OCMW-woningen zou immers buitenlandse vermogens bezitten.

Miljonair in eigen land, uitkering in Nederland

Het Nederlandse privébedrijf Soza Xpert doet in Nederland al langer – met succes – onderzoek naar buitenlandse vermogens bij personen die een vorm van uitkering krijgen. “Bij vier tot zes op de tien personen die we onderzoeken, vinden we effectief buitenlandse vermogens”, klinkt het bij Soza Xpert. “Dan spreken we meestal niet over 20.000 euro, maar bij de meeste dossiers gaat het over bedragen om en bij de 70.000 euro.”

In bepaalde gevallen is de fraude bijzonder stuitend en bezitten leefloontrekkers vermogens van meer dan een miljoen euro. “Een tijd geleden onderzochten we twee Turkse broers. Zij bleken in Istanboel nog een pand te hebben met een waarde van anderhalf miljoen terwijl ze ook maandelijks nog eens 3.600 euro aan huur incasseerden”, klinkt het. “Het is mij een raadsel hoe ze het voor elkaar krijgen, maar we hebben al personen gevonden die zes, zeven of zelfs twaalf panden hebben.”

14 huizen in Marokko

In de stad Antwerpen werden nu 40 huurders van sociale woningen onderzocht op verdenking van fraude. Daaruit bleek dat 13 onder hen, ongeveer een derde dus, inderdaad één of meerdere huizen in het buitenland bezit. Niet zelden gaat het om eigendommen in het land van herkomst.

Bij 5 gevallen woonden de fraudeurs niet eens zelf in de OCMW-woning die ze toegewezen kregen, maar woonden ze gewoon in één van hun eigendommen in het buitenland en verhuurden ze hun OCMW-woning illegaal door. Eén man bezit maar liefst 14 huizen en bouwgronden in Marokko.

De stad wil de fraudeurs nu uit de sociale woningen zetten en hen het geld dat ze al die jaren hebben kunnen uitsparen laten terugbetalen. “Dat kan soms tot 10.000 euro per gezin oplopen”, aldus schepen voor Sociale Zaken en OCMW Fons Duchateau (N-VA) aan VTM NIEUWS.

1 REACTIE

  1. Eigenaar van 14 huizen in Marocco en hier OCMW klant.
    Ik geef die man groot gelijk en bewonder hem voor zijn ondernemingszin… maar in dezelfde mate veracht ik een land en administratie waar zoiets mogelijk blijkt. Verwonder jij je dat vreemdelingen ons vierkant uitlachen voor onze naïviteit.