Alle Maghreblanden verwerpen de plannen van de Europese Unie om opvangcentra voor migranten in de regio te bouwen. Dat zegt de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al-Taher Siala.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) stemden in juni in met een voorstel om opvangcentra voor migranten in de Maghreb te bouwen. De EU voert daarover al maanden gesprekken met Noord-Afrikaanse landen. Tot nu toe hebben die onderhandelingen nog geen tastbaar resultaat opgeleverd.

“Alle landen in Noord-Afrika verwerpen dit voorstel”

Volgens de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al-Taher Siala “zijn Libië en zijn buren tegen het Europese project om landingsplatforms voor migranten op hun grondgebied te creëren om te voorkomen dat ze rechtstreeks in de EU aankomen”. “Alle landen in Noord-Afrika verwerpen dit voorstel – Tunesië, Algerije, Marokko en ook Libië”, zegt al-Taher Siale.

Eerder had de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita ook al de EU-plannen verworpen. “Marokko is over het algemeen tegen allerlei centra. Dit maakt deel uit van ons migratiebeleid en is een nationale soevereine positie“, zei de Marokkaanse minister.