In Gent verloor gisteren het rood-groene kartel (-12 procent) en de sp.a in het bijzonder. Ook binnen het kartel wijzigden de machtsverhoudingen. Zo zou Groen – met 89 van 91 stembureaus geteld – op 14 zitjes in de Gentse gemeenteraad kunnen rekenen. De sp.a daarentegen moet tevreden zijn met maar 7 zitjes. Socialistische kleppers zoals Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaams Parlement, en voormalig Kamerfractieleider Karin Temmerman zouden volgens De Morgen zelfs niet zeker zijn van een plaats in de gemeenteraad. Dit heeft zijn weerslag op de onderhandelingen en – waarschijnlijk – op wie uiteindelijk de sjerp mag omgorden.

Mathias maakt geen schijn van kansRudy Coddens wordt burgemeester”. Dat waren de woorden die huidig Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) eerder deze maand uitte en nu weleens zouden moeten worden ingeslikt. Mathias De Clercq, waarover de uitspraak ging, is de grote (morele) overwinnaar in Gent en kan eventueel de volgende  burgemeester worden.

Op Radio 1 leek Rudy Coddens, de lijsttrekker van het rood-groene kartel, de deur voor burgemeester De Clercq al op een kier te zetten. “Alles moet besproken worden. Maar we moeten eerst de zaken bekijken. We zullen zien wat het resultaat is van de onderhandelingen”. Toch blijft volgens Coddens de grootste partij, het kartel, “aan zet”. “We gaan met open geest aan tafel zitten”, klonk het.

Coddens zelf wou vanmorgen de sjerp niet (expliciet) opeisen. “Het gaat niet over mezelf, maar over een project in het belang van Gentenaars. Het kartel zal zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar we zijn inderdaad achteruitgegaan. Nu, onze score in 2012 was enorm hoog”.

Burgemeester Watteeuw?

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de socialisten de gevolgen van de machtswissel op links moeten dragen. Zo werd al aan VTM NIEUWS bevestigd dat niet Coddens maar een kopstuk van Groen de onderhandelingen voor een nieuwe meerderheid gaat leiden.

Of Elke Decruynaere (Groen) of Filip Watteeuw (Groen) deze taak op zich neemt is volgens de zender nog niet duidelijk. Wel is het in dit verband aangewezen om te wijzen op het goede resultaat van Watteeuw. Zo haalde hij vanop de vijfde plaats veel meer voorkeurstemmen dan Decruynaere, iets wat zijn eventuele ambities kracht kan bijzetten.