In Diepenbeek, Limburg is er eindelijk witte rook. Daar waren problemen nadat de lokale Open Vld-lijsttrekker Lode Vereeck in het oog van de storm kwam na beschuldigingen rond grensoverschrijdend gedrag. Het compromis gesloten met N-VA, CD&V en Groen is dat de senator en professor aan de UHasselt schepen kan worden na 3 jaar, zodra zijn naam is gezuiverd. Dat brengt De Standaard.

Vereeck, begonnen als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid bij Jaak Gabriëls, later LDD-fractieleider en nu gecoöpteerd senator voor Open Vld, staat bekend omwille van zijn dossierkennis. Zo werd hij 2014 door de kranten De Morgen, De Standaard en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot beste Vlaams parlementslid. Daarnaast doceert de – donkerblauwe – liberaal aan de UHasselt en was hij afgelopen zondag lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek. Maar net voor de verkiezingen werd een klacht ingediend wegens grensoverschrijdend gedrag aan de UHasselt, iets wat Vereeck overigens ontkent. Het zorgde voor politieke complicaties in het kleine Diepenbeek, maar deze zijn nu eindelijk van de baan.

Schepenmandaat wordt gedeeld door Vereeck en CD&V

Er komt in Diepenbeek een bestuur bestaande uit N-VA, CD&V, Groen én Open Vld. “Oorspronkelijk wilden we nog verder gaan en afbouwen naar 4, maar op aandringen van CD&V is er toch een vijfde mandaat bijgekomen dat gedeeld wordt door onze partijen”, zo vertelt Vereeck in De Standaard. De eerste drie jaren zal het mandaat opgenomen worden door CD&V, de laatste drie jaren door Open Vld’er Vereeck. Dit op voorwaarde dat zijn naam wordt gezuiverd tijdens het onderzoek naar zijn vermeende misdrijf. N-VA’er Rik Kriekels krijgt de burgemeestersjerp.

“Het is dankzij de souplesse en het politieke inzicht van Lode dat het zo snel gelukt is om een coalitie te vormen. Hij is meteen tegemoetgekomen aan alle opmerkingen van CD&V”, zo looft de Diepenbeekse N-VA-afdelingsvoorzitter Geert Vertongen de liberale professor/politicus. De CD&V had enkele bedenkingen rond de persoon van Vereeck. Maar, “we laten de hele heisa nu achter ons, en beginnen met een propere lei.”