Vandaag verkiezen meer dan 8 miljoen Belgen onze nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Om 8 uur deze ochtend gingen de stembureaus in heel België open. Hier vindt u de meest recente updates van deze verkiezingen.

Deze avond weten we hoe de kaarten liggen in Vlaanderen en de rest van België. De inzet is de machtsverdeling in de gemeentes en steden, maar ook de vertegenwoordiging in de minder gekende provincieraden staat op het spel. De mensen die vandaag worden verkozen zullen de komende 6 jaar aan de knoppen zitten. Tot de uitslag bekend is, kan u helemaal naar beneden ‘scrollen’ om het chronologisch verslag van de verkiezingen op te volgen. Helemaal onderaan kan u ook de resultaten van uw gemeente (of een andere) in detail op zoeken aan de hand van de officiële tellingen.

[LIVE] Volg hier de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen

[LIVE] Volg hier de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen:

Publiée par VTM NIEUWS sur Dimanche 14 octobre 2018

Chronologisch overzicht #VK18

23u00 – Deze liveblog is afgesloten.

22u57 – Volgens politicoloog Carl Devos zeggen alle partijvoorzitters dat ze de verkiezingen hebben gewonnen: “Dat is om goed te staan richting de Vlaamse en federale verkiezingen van volgend jaar. De campagne richting 26 mei is vandaag al begonnen.”

22u50 – In Bergen verliest Elio Di Rupo (PS) zijn burgemeesterssjerp. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Hij stond echter al als lijstduwer op de lijst, maar gaf aan dat hij toch zou zetelen als hij de meeste stemmen haalde. Zijn partijgenoot en lijsttrekker Nicolas Martin haalde echter de meeste voorkeursstemmen en zal Di Rupo opvolgen als burgemeester. “Hij zal een uitstekende burgemeester worden”, aldus Di Rupo.

22u45 – Het rommelt in Gent. Bronnen van Het Laatste Nieuws zeggen immers dat Groen van plan zou zijn om het kartel met sp.a alsnog op te blazen. Groen zou een coalitie met Open Vld en CD&V aangaan om zo toch deel te kunnen uitmaken van het stadsbestuur. Matthias De Clercq zou de nieuwe burgemeester worden in die coalitie.

22u40Pierre Kompany, vader van Rode Duivel Vincent Kompany, wordt de eerste zwarte burgemeester van ons land. Zijn partij uit Ganshoren, Proganshoren, haalt 28,3% van de stemmen. Dat is meer dan tweede in de rij Carthé met 21,3%.

22u37 – Vanuit Grimbergen komt er opmerkelijk nieuws. Vernieuwing (de partij van ex-Vlaams Belang-Kamerlid Bart Laeremans), Open Vld en N-VA hebben een princiepsakkoord. “De kiezer heeft vandaag een duidelijke keuze gemaakt en heeft een nieuwe coalitie mogelijk gemaakt”, klinkt het in een persbericht. “Hierdoor beschikken ze over een ruime meerderheid, die een totaal ander beleid in Grimbergen tot gevolg zal hebben. De drie partijen voegen eraan toe dat deze meerderheid een garantie is voor een beter Grimbergen”. In de loop van november lichten de drie partijen hun beleidsprogramma en beslissingen.

22u29 – Volgens Het Laatste Nieuws wordt huidig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de nieuwe burgemeester in Hasselt. De partij van de huidige burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt uit de meerderheid gegooid. De nieuwe meerderheid zal bestaan uit N-VA, RoodGroen+ en Open Vld.

22u22 – Politicoloog Carl Devos (UGent) snapt niet goed wat de Antwerpse Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien bedoelt. Dat reageerde hij bij VRT NWS. “Langs de ene kant zegt hij dat er geen coalitie komt met de N-VA, maar hij wil ook wegen op het beleid, via een creatieve formule. Wat hij bedoelt, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat hij botst op de harde uitspraken van voor de verkiezingen, dat hij niet met de N-VA zou besturen. Ik snap niet wat er in Antwerpen aan het gebeuren is.”

22u10 – De Gentse Open Vld-lijsttrekker Matthias De Clercq was bijzonder positief over het resultaat van zijn partij: “De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief project. En ze hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester. Gent krijg opnieuw een liberale burgemeester!” Open Vld is met 25,4% de tweede grootste partij van de stad geworden. Ze kunnen een stijging van 8,9% noteren. Sp.a-Groen blijft de grootste in Gent, maar moet het met 12,3% minder doen en zakt naar 33,2%.

22u00 – Antwerps burgemeester Bart De Wever mag zich stemmenkampioen kronen. Met 75.024 voorkeursstemmen doet hij het lichtjes minder dan in 2012, toen had hij er 77.732. Vlaams Belang kopstuk Filip Dewinter staat op twee met 17.617, daarmee doet hij het iets beter dan in 2012. Wouter van Besien (Groen) sluit de top drie af met 16.584 stemmen, Jinnih Beels (sp.a) haalt 12.462 voorkeursstemmen. Peter Mertens (PVDA) scoort met 11.580 stemmen beter dan CD&V-topman Kris Peeters die op 9.968 voorkeursstemmen blijft steken.

21u55In Gent zijn de kaarten grondig doorschud. Mathias De Clercq, de lokale lijsttrekker voor Open Vld, heeft een winst van circa 10 procentpunten geboekt waardoor de mogelijkheid van een alternatieve, centrumrechtse coalitie met CD&V en N-VA in de Arteveldestad heel wat realistischer wordt.

21u40 – De vele schandalen in Brussel lijken weinig invloed gehad te hebben op de verkiezingen. PS blijft met 28,7% veruit de grootste partij. Ecolo-Groen stijgt met 4,5% en wordt de tweede partij in Brussel. MR-VLD stelt teleur en daalt fors naar 13,4% van de stemmen.

21u30 – De “progressieve coalitie” die sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani voor ogen had is gevormd. Samen met Groen en CD&V zal sp.a de komende 6 jaar tot het Leuvense stadsbestuur behoren. Ridouani wordt de eerste allochtone burgemeester in een Vlaamse centrumstad. Lees er hier meer over.

19u30 – In Antwerpen reikt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de hand naar zijn N-VA-collega Bart De Wever: “In bijna 20 gemeentes kunnen we met N-VA een meerderheid halen.” Volgens Van Grieken is zijn partij helemaal terug: “Mocht u eraan twijfelen, dé overwinnaar is hét Vlaams Belang. Het Vlaams Belang is back. Het ziet ernaar uit dat we misschien de eerste Vlaams Belangburgemeester mogen verwelkomen na deze verkiezingen.”

19u08 – In Torhout zijn alle stemmen geteld en gaat de partij van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) licht achteruit. Haar partij haalt 45,1% van de stemmen ten opzichte van 48,6% in 2012. N-VA wordt de tweede grootste partij met 21,3%. Groen klimt naar plaats drie met 14,5% en wordt gevolgd door sp.a dat met 7% daalt naar 14,4%. Open Vld valt uit de gemeenteraad met slechts 4,6%.

18u57 – In Brugge is de nieuwe coalitie, volgens Het Nieuwsblad, al bekend. Lijsttrekker van Open Vld Mercedes Van Volcem bevestigt dat haar partij mee in het stadsbestuur stapt. De coalitie zou bestaan uit CD&V, sp.a en Open Vld. Dirk De Fauw (CD&V) volgt Renaat Landuyt (sp.a) op als burgemeester.

18u55 – De N-VA van partijvoorzitter Bart De Wever laat in Antwerpen de andere partijen sterretjes zien, dat blijkt uit een voorlopig resultaat volgens VRT NWS. Zo kan de Vlaams-nationalist 37,1 procent van de Antwerpenaren overtuigen. Eerste achtervolger Groen (16,4) gaat – ten opzichte van de vorige verkiezingen – fors vooruit maar springt niet boven de 20 procent. Vlaams Belang (12,4 procent), sp.a (11,5 procent), PVDA (8,6 procent), CD&V (7,1 procent) en Open Vld (5,1 procent) moeten achtervolgen.

18u52 – In Lubbeek, de gemeente van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), zijn 10 van de 13 bureaus geteld en staat N-VA comfortabel op kop met 34,8%. De tweede partij in de gemeente is Groen met 19,1%. Verder halen CD&V, Lubbeek Leeft en Open Vld respectievelijk 17,6 , 17 en 11,5% van de stemmen.

18u50 – N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever overtroeft – althans op vlak van voorkeursstemmen – zijn directe concurrenten. Zo kiezen volgens VTM NIEUWS  16.599 Antwerpenaren voor de Vlaams-nationalist. Eerste achtervolger Filip Dewinter (Vlaams Belang) moet tevreden zijn met ‘maar’ 4.696 stemmen. Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien (2.965 voorkeurstemmen) vervolledigt de (voorlopige) top drie.

Peter Mertens (PVDA), Jinnih Beels (sp.a) en Kris Peeters (CD&V) kunnen op respectievelijk 2.835, 2.549 en 2.245 voorkeurstemmen rekenen. Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer functioneert als hekkensluiter met 935 voorkeurstemmen.

18u40 – In Kortrijk zijn alle stemmen geteld. De partij van burgemeester Vincent Van Quickenborne, Team Burgemeester, laat eerste achtervolger CD&V ver achter zich met 31,3%. Daarmee haalt de grootste partij 15 zetels. CD&V haalt 16,8% wat een daling van 16,2% betekent en komt zo aan 7 zetels. De top drie wordt afgesloten door sp.a met 14,4%, wat neerkomt op 6 zetels. Vlaams Belang stijgt met 5,9% naar 12% van de stemmen en haalt 5 zetels. N-VA en Groen sluiten de lijst af met respectievelijk 11,2 en 9,9% en halen elk 4 zetels.

18u20 – In Edegem heeft de partij van Kamerlid en burgemeester Koen Metsu (N-VA) een monsterscore neergezet. Met 51,4 procent behaalt de N-VA er niet alleen een ruime absolute meerderheid, maar de formatie groeit zo ook 14,8 procentpunten ten aanzien van 2012. De dichtst volgende partij is CD&V met slechts 18,6 procent. Metsu noemde zijn resultaat met trots “een vooroorlogse score”, aldus de populaire burgemeester op ATV. “Ik denk dat wij de afgelopen zes jaar met een heel sterke ploeg – ik wil mijn coalitiepartners trouwens bedanken –  heel wat gepresteerd hebben”.

18u13 – In Aalst zijn al van 74 van de 80 bureaus resultaten binnen. N-VA blijft er de grootste partij met 33,1%. Vlaams Belang komt op plaats twee met 17,3% na een stijging van 6,5%. CD&V sluit de top 3 af met 13,5% en verliest 3,8%. Open Vld, Groen en sp.a halen respectievelijk 10,5 , 9,4 en 7,4% van de stemmen. LijstA hangt rond de 7% en PVDA blijft onder de kiesdrempel met 1,8% van de stemmen.

18u00 – Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wint fors in Brasschaat. Met meer dan 44% van de stemmen haalt N-VA er bijna een absolute meerderheid.

17u50 – In Brussel blijft de PS de grootste partij met 24,1% van de stemmen. Ecolo-Groen wint fors en wordt met 23% de tweede grootste partij. N-VA verliest en haalt de kiesdrempel niet.

17u23 – In Middelkerke zijn nog maar de stemmen van één van de acht stembureau’s geteld, maar volgens deze resultaten ziet het er zeer goed uit voor LDD. De voorlopige score van Jean-Marie Dedeckers partij – ongeveer de helft van de stemmen – zou wel eens kunnen zorgen voor het waar maken van een jarenoude droom: burgemeester worden. “Ik zit al twintig jaar in de politiek, maar altijd in de oppositie. Ik heb er twintig jaar moeten op wachten, maar nu ga ik eindelijk een mandaat kunnen uitvoeren. Hier hebben we zes jaar naar toegewerkt”, zo zegt hij in Het Nieuwsblad. “Ik word er emotioneel van. Middelkerke is mijn dorp. Hier ben ik geboren, hier ben ik opgegroeid. Als je zo’n vertrouwen krijgt van de kiezer, dat doet deugd.”

17u05 – Nu ongeveer 42,5% van de provinciale stemmen geteld zijn, vergrootte de twitterpagina ‘Belgian Polls’ deze even uit naar het Vlaams niveau. Daaruit blijkt dat N-VA de grootste partij blijft met 26,3% en ook CD&V blijft net boven de 20 procentpunten met 20,4%. Vlaams Belang sluit de top 3 af met 13,4% en wordt op de voet gevolgd door Open Vld met 12,8%. Groen is groter dan sp.a met respectievelijk 12,8 en 10,1%. PVDA zit stevig onder de kiesdrempel. Zij gaan van 5% met slechts 2,7%.

(Lees verder onder de tweet.)

16u55 – Uitslagen van provincieraadsverkiezingen komen stilletjes aan binnen. Volgens die eerste resultaten zou Vlaams Belang de grootste winnaar zijn in de provincies. N-VA blijft ondanks verliezen wel de grootste partij.

In de provincie Oost-Vlaanderen wordt Vlaams Belang de derde grootste met bijna 16% van de stemmen, een stijging van 6,5%.

Ook in Antwerpen wordt Vlaams Belang de derde grootste met 15,3%. N-VA blijft met ongeveer 34% met voorsprong de grootste partij in de provincie Antwerpen.

In West-Vlaanderen groeide Vlaams Belang fors naar bijna 14%, een stijging van zo’n 6%. N-VA blijft de grootste partij, gevolgd door CD&V. Beide partijen verliezen wel respectievelijk 4,2 en 6,9%.

CD&V blijft met bijna 26% de grootste partij in Limburg. N-VA verliest ruim 4% en wordt met 22% de twee partij in de provincie Limburg.

16u41 – N-VA gaat vooruit in het stadsdistrict Antwerpen. Hier zijn er 8 van de 126 bureaus geteld. In het district Antwerpen gaat de partij van burgemeester Bart De Wever met 31,4 procent fors vooruit. Dat is een stijging van 5,4 procentpunten volgens VRT NWS. Groen (20,8 procent), sp.a (11,3 procent), PVDA (9,7 procent), Open Vld (9 procent), Vlaams Belang (6,8 procent) en CD&V (6,7 procent) moeten met flinke achterstand volgen.

16u21 – In Genk heeft de CD&V van huidig burgemeester Wim Dries een voorsprong op de N-VA van staatssecretaris Zuhal Demir. Dat blijkt uit gegevens van VRT NWS. Met 24 van de 49 stembureaus geteld haalt de CD&V 36,6 procent van de stemmen, een licht verlies ten opzichte van 2012. De christendemocraten worden gevolgd door de N-VA, die voorlopig 29,7 procent scoort, een forse winst van meer dan 11 procentpunten ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. In de Limburgse mijngemeente zit links duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. PROgenk verliest meer dan vijf procent en haalt voorlopig 11,4 procent. Ook de extreemlinkse PVDA verliest en haalt slechts 4,7 procent.

16u12 – Ook in Kortrijk stromen de eerste resultaten binnen. Met 16 van de 73 bureaus geteld staat de partij ‘Team Burgemeester’ (het vroegere Open Vld van burgemeester Vincent Van Quickenborne), na een stijging van 10,4%, op kop met 31,7%. CD&V verliest 17,2 % en wordt zo de tweede grootste partij met 15,7%. Ook N-VA en sp.a zakken met respectievelijk 3,5 en 0,3% tot 12,8% en 14%. Vlaams Belang en Groen stijgen beiden met respectievelijk 5,3 en 2,3% tot 11,4 en 9,7%.

16u10 – N-VA en sp.a verliezen in Brugge. (10 van de 155 stembureaus geteld).

In Brugge zijn de christendemocraten volgens VRT NWS met 29,1 procent de grootste geworden. Eerste achtervolger, de sp.a van burgemeester Renaat Landuyt, krijgt forse klappen en verliest 6,3 procent. Het gevolg? De partij kan nog maar 20,5 procent van de kiezers overtuigen. Na de sp.a volgen Open Vld (15,3 procent) en Groen (13,5 procent). De N-VA, die haast 9 procent verliest, is met 11,1 procent slechts de vijfde partij van de stad. Vlaams Belang (7 procent) en PVDA (1,9 procent) sluiten de hekken.

16u05 – In Leuven lijkt de sp.a van aftredend burgemeester Louis Tobback fors te verliezen. Het blijft wel de grootste partij met 24,4%. N-VA zou dan weer enkele procenten winnen en met 23,3% sp.a op de voet volgen.

16u04 – De N-VA lijkt te scoren in Hasselt. De Vlaams-nationalisten scoren volgens de voorlopige resultaten die Het Nieuwsblad bracht zeer goed in Hasselt. Zo ligt N-VA-lijsttrekker en minister van Defensie Steven Vandeput aan kop met 29 procent van de stemmen. Kartel RoodGroen+ Hasselt volgt daarna met 24 procent. CD&V-lijsttrekker Nadja Vananroye blijft met 22,1 procent ter plaatste trappelen. Na CD&V volgen Open Vld (10,3) en PVDA (7,5 procent).

15u54 – Ook in Gent zijn de eerste voorlopige resultaten binnen. Als die verdeling zich verderzet bij de andere tellingen zal het kartel van sp.a en Groen nog 39% behalen, een verlies van ongeveer 6 procentpunten. Open Vld daarentegen zou 19% scoren, een flinke groei. Ook de extreemlinkse PVDA zou doorbreken met een 7% terwijl het Vlaams Belang zou stagneren met 6%. Grote verrassing zou echter de partij van lijsttrekker van Mieke Van Hecke worden: CD&V. Die zou een respectabele 16% halen. N-VA zou zakken naar 10%.

15u51 – Voorlopige uitslagen kleinere steden en gemeenten druppelen binnen.

  • Ronse (1 stembureau geteld). In Ronse zetten de christendemocraten volgens VRT NWS met 39,4 procent een goed resultaat neer. N-VA doet het beter dan in 2012 en stijgt met 2,6 procent naar 20,3 procent. De lokale socialisten krijgen een stevige pandoering. Zo verliezen ze 11,5 procent en eindigen met 14,5 procent. Open Vld en Groen kunnen rekenen op 14,8 en 11,1 procent van de stemmen.
  • Izegem (1 stembureau geteld). In thuisgemeente van Vlaams minister-president Geert Bourgeois verliest de N-VA 3,3 procent maar blijft de grootste. Lokale partij STiP (20,9), Vlaams Belang (12,7 procent), CD&V (12,2 procent), Groen (9,1 procent), sp.a (8,6 procent) en Open Vld (3,4 procent) moeten achtervolgen.
  • Tienen (1 stembureau geteld). Tienen is volgens VRT NWS een andere gemeente waar de lokale sp.a-afdeling fors verliest. Zo zakt de partij van 28,8 procent naar 13,5 procent. CD&V (20 procent), N-VA (15,7 procent) en Open Vld (14,7) vormen de grootste partijen.

15u21 – In Gent is een stembureau hermetisch afgesloten door de politie. Bij het openen van een stembus is er immers een verdacht wit poeder gevonden. Volgens VTM Nieuws is de civiele bescherming onderweg om het poeder te onderzoeken.

15u00 – Het stemmen is nu overal afgelopen. Volgens de eerste resultaten (met 7% stemmen geteld) zou Forza Ninove onder leiding van lijsttrekker Guy D’haeseleere (Vlaams Belang) bijna 44% van de stemmen halen.

14u55 – In Zelzate (Oost-Vlaanderen) verliest PVDA, volgens de eerste resultaten, 7,5%. Daarmee komt de partij voorlopig op 14,5% te staan en wordt het zo de derde partij in de gemeente. Naar aanloop van de verkiezingen werd echter verwacht dat Zelzate de eerste gemeente zou worden met een PVDA-burgemeester. Vld-SD wint er 6% en bereikt een voorlopig percentage van 35,2. Ook sp.a zit in stijgende lijn (2,9%) en komt zo op 21,1%. N-VA verliest 6% en wordt zo de kleinste partij met 4,1%.

14u25 – Vlaams Belang wordt met 19,3% grootste partij in Vlaams-Brabant volgens de eerste gedeeltelijke resultaten. In de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen lijkt N-VA de grootste partij te worden volgens deze eerste resultaten. Dat Het Laatste Nieuws. Het Agentschap Binnenlands Bestuur benadrukt echter dat deze eerste resultaten niet betrouwbaar zijn.

13u34 – Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken, tevens ook lijsttrekker in Schoten en provincielijsttrekker in Antwerpen, heeft op Twitter een ‘stemfie’ geplaatst. Dat is een foto van jezelf in het stemloket. Bij de federale verkiezingen in 2014 was het fenomeen extreem populair, maar de vraag kwam of de stemmen dan nog geldig zijn. Volgens VTM Nieuws zou een ‘stemfie’ met een ingevuld biljet ongeldig zijn, maar een ‘stemfie’ met een leeg biljet zou wel mogen.

De foto’s zijn echter niet in de wet opgenomen en dus is er geen eenduidig antwoord op de vraag of het al dan niet geldig zou zijn. Wie zijn of haar stem deelt, houdt zich in principe niet aan de geheimhouding. Van Grieken heeft de partijlijst van Vlaams Belang open staan op de foto, maar vulde die nog niet in. De kans dat hij juridisch vervolgt wordt is dus zeer klein.

(Lees verder onder de tweet.)

13u30 – In Saint-Georges-sur-Meuse, in de provincie Luik, zijn twee stembureaus ontruimd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Kort voor 11 uur is er een brandje ontstaan in een elektrisch paneel in het lokaal ernaast. Iedereen moest het lokaal een half uur verlaten. Politieagenten hebben zich over de reeds ingevulde stembiljetten ontfermd, ze werden in een combi bewaard. De stembureaus bleven een half uurtje langer open en zijn zopas gesloten.

13u00 – De stembureaus waar met potlood en papier wordt gestemd zijn vanaf 13 uur gesloten. In stembureaus waar elektronisch wordt gestemd kan u nog tot 15 uur, in Brussel tot 16 uur, terecht.

12u57 – Via Twitter liet Filip Dewinter, lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Antwerpen weten gestemd te hebben. “Dank aan alle militanten, kandidaten, sympathisanten en kiezers voor de inzet, steun en stem…”, zo schreef de rechtse politicus die zijn tweet afsloot met de hashtag ‘#AtYourService’, een bekende uitspraak van de vermoorde islamkritische Pim Fortuyn. Migratiestaatssecretaris Theo Francken (N-VA) maakte in het verleden ook vaak gebruik van het motto.

“Ik verwacht een overwinning”, liet Dewinter VTM tevens optekenen. De veteraanpoliticus van het Vlaams Belang liet eerder ook uitschijnen dat er in meerdere gemeenten door N-VA’ers wordt gepraat met het Vlaams Belang om mee deel uit te maken van een toekomstig bestuur.

(Lees verder onder de tweet.)

12u38 – Alle stembureaus in het Brussels gewest zijn geopend. De kiezers kunnen er nog tot 16 uur vanmiddag stemmen.

12u25 – De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) bracht deze voormiddag reeds zijn stem uit. Na zijn felle reactie gisteren op de uithaal van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zei dat Somers Mechelen budgettair slecht bestuurt, liet Somers weten dat hij met gespannen zenuwen de verkiezingsresultaren afwacht. “Ik heb niet zo goed geslapen want voor mij zijn dit heel spannende verkiezingen”, aldus de Mechelse burgervader op Radio 2. Enkele peilingen indiceerden nochtans dat Somers wel eens een absolute meerderheid zou kunnen behalen in zijn stad die hij thans met Groen en N-VA bestuurt, maar hijzelf gelooft er niet in. “Ik geloof niet dat we een volstrekte meerderheid zullen behalen. Maar ik hoop natuurlijk wel dat we goed vooruitgaan, en dat we de volgende jaren dit beleid zullen kunnen verder zetten. Maar hoeveel we zullen vooruitgaan, zal de kiezer bepalen.”

Somers: “Voor mij zijn dit heel spannende verkiezingen”

12u12 – In Denderleeuw is een voorzitter van het stembureau in sportzaal Ottoy aangevallen, zo brengt Het Laatste Nieuws. Een kiezer kroop in hetzelfde stemhokje waar zijn vriendin aan het kiezen was. “De voorzitter wees erop dat dit niet mocht en dat de stem daardoor ongeldig was, maar de vrouw heeft haar stembrief toch in de doos gestoken. Daarop is er tumult ontstaan. De twee personen wilden er vandoor gaan, maar de voorzitter ging in de deuropening staan om hen tegen te houden. De man van het koppel heeft hem toen bijna omver geduwd. Had ik hem niet tegengehouden, dan was hij gevallen. De politie werd erbij gehaald en de twee personen werden meegenomen”, reageert Jan Van Droogenbroeck, kandidaat voor de lokale partij DVD.

11u30 – Er zijn nog steeds een vijftal stembureaus niet geopend in Brussel waardoor er geen verkiezingen kunnen georganiseerd worden op deze plaatsen.

11u13 – De grote uitdager in Hasselt, huidig Defensieminister Steven Vandeput (N-VA), reikt de hand uit naar elke mogelijke bestuurspartner. Dat liet hij weten in Het Belang van Limburg nadat hij ging gaan stemmen omstreeks 9 uur deze ochtend. De Limburgse provinciehoofdstad wordt momenteel bestuurd door CD&V-burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). De N-VA werd er in 2012, ondanks de grootste partij te zijn, buitenspel gezet. Vandeput kijkt naar eigen zeggen “met een hart vol goede moed” uit naar het resultaat van de verkiezingen.

10u00 – Het kiesproces loopt niet overal van een leien dakje. Tussen 10 en 11 uur waren er een dertigtal stembureaus in het Brussels gewest nog steeds niet open. De gemeenten Ukkel en Vorst lijken daarbij vooral getroffen. Er zou volgens Hélène Herman, woordvoerster van de Brusselse plaatselijke besturen, een probleem zijn met de USB-sleutels die het elektronisch stemmen mogelijk moeten maken. Op de meeste plaatsen worden kiezers doorverwezen naar andere bureaus die wel al open waren.

In Vilvoorde moesten enkele mensen maar liefst drie keer na elkaar stemmen in stedelijke basisschool Kinderkoppen, zo meldt Het Nieuwsblad. Door computerproblemen konden hun stemresultaten niet goed gescand worden en kregen ze telkens een nieuw blanco stembiljet. Na ongeveer een half uur zoeken en een volledige heropstart van het systeem lukte het dan toch.