Er komt kritiek vanuit linkse hoek op de komst van de Canadese klinisch psycholoog professor Jordan Peterson naar een discussieplatform aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Peterson is vooral bekend omwille van zijn kritiek op de politieke correctheid, inperkingen van de vrijheid van meningsuiting en het feminisme. 75 universiteitsmedewerkers en een aantal studentenorganisaties willen dat er een extra spreker komt om tegengas te geven.

‘Room for Discussion’, een discussieplatform van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA), nodigt morgen de Canadese klinisch psycholoog professor Jordan Peterson uit. Peterson is vooral bekend omwille van zijn kritiek op de politieke correctheid, inperkingen van de vrijheid van meningsuiting, het verplichte gebruik van speciale voornaamwoorden voor verschillende vormen van genderidentiteit en het feminisme. In het verleden kwam figuren zoals Carles Puigdemont, Sylvana Simons, Thomas Piketty, Christine Lagarde en Thierry Baudet aan bod tijdens ‘Room for Discussion’.

Linkse kritiek

“Meer dan ooit is de huidige westerse samenleving diep verdeeld. Of het nu gaat om identitaire versplintering, groeiende politieke vijandigheden of uitdagingen voor de individuele vrijheden, de grootste bron van de crisis in onze hedendaagse democratieën komt misschien wel vanuit de samenleving”, klinkt het op de website van het evenement. “Dat zijn de kwesties die we willen bespreken met professor Jordan Peterson. Professor Peterson is een klinisch psycholoog die bekendheid heeft verworven door zijn invloedrijke maar ook controversiële analyses van de huidige sociale en politieke problemen.”

De komst van Peterson wordt niet door iedereen enthousiast onthaald, vooral vanuit linkse hoek klinkt er kritiek. 75 medewerkers en een aantal studentenorganisaties protesteerden in een open brief tegen de komst van de Canadees en vroegen een extra spreker. De Canadees heeft immers een “conservatieve”, “politiek incorrecte” en “antifeministische” levensbeschouwing. Volgens de critici werd Peterson uitgenodigd vanwege zijn “sterrenstatus”. Ook zouden zijn ideeën volgens de linkse critici “onwetenschappelijk zijn”.

Vanmorgen deden 12 academici van de Faculteit van Sociale Wetenschappen daar nog een schepje bovenop. “In het licht van het bezoek van Jordan Peterson aan de UvA moet het universiteitsbestuur een standpunt innemen tegen standpunten die studenten en medewerkers van de universiteit ontmenselijken”, klinkt het. En verder: “De UvA als plaats van tewerkstelling en opleiding heeft een verantwoordelijkheid om de veiligheid van al haar medewerkers en studenten te waarborgen.”

Antwoord Peterson

Op zijn eigen website haalde Peterson hard uit naar zijn critici. “Ik heb geen meningen die ‘schokkende voorbeelden van pseudowetenschap’ zijn, omdat ik daadwerkelijk een wetenschapper ben en een goede met een uitmuntende academische reputatie, en ik ken de literatuur waar ik naar verwijs”, schrijft de professor. “[…] Tot in Amsterdam, lafaards, verklikkers en totalitaire ‘wannabes’.”

‘Room for Discussion’ liet al weten niet van plan te zijn een extra spreker uit te nodigen. Wel worden er op het einde van het interview 20 extra minuten vraag-en-antwoordtijd bijgevoegd. Ook liet een woordvoerder van de UvA weten dat Peterson hoe dan ook gewoon komt.