Enkele uren nadat de eerste verkiezingsresultaten raakten is de “progressieve coalitie” die sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani voor ogen had al gevormd. Samen met Groen en CD&V zal sp.a de komende 6 jaar het gemeentebestuur van de Vlaams-Brabantse provinciehoofdstad Leuven bekleden. Ridouani wordt de eerste burgemeester van vreemde origine in een Vlaamse centrumstad.

Dat de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven in het teken stonden van het afscheid van huidig burgemeester Louis Tobback (sp.a) staat buiten kijf. Maar liefst 24 jaar heeft Tobback de burgemeestersjerp gedragen, nu kiest sp.a voor een wissel van de macht. De opvolger die door Tobback zelf naar voren geschoven werd, is Mohamed Ridouani. Ridouani is sinds 2007 schepen in Leuven.

De grote uitdager van Ridouani leek N-VA-lijsttrekker en Vlaams Parlementslid Lorin Parys te worden, wat de uiteindelijke cijfers ook uitwijzen. N-VA klimt met 3,2% naar 22,2% van de stemmen en wordt op die manier de tweede grootste partij. Het komt ruim 3% te kort om sp.a van de troon te stoten. Sp.a verliest wel 5,5% maar blijft met 25,9% de grootste partij.

Parys reikte de hand voor een bestuur met sp.a, maar Ridouani liet blijken liever voor een “progressieve coalitie” te gaan. Vanwege het goede resultaat van Groen – bijna 20% – behoorde die progressieve coalitie ook tot de mogelijkheden. Ook CD&V, dat ongeveer 16% van de stemmen behaalde, zal tot de Leuvense coalitie behoren. Ridouani wordt de eerste burgemeester van vreemde origine in een Vlaamse centrumstad.