In de Duitse hoofdstad vond zaterdag onder de noemer ‘Unteilbar’ (ondeelbaar) een betoging plaats voor een ‘open en vrije samenleving’ waarin men opriep tot ‘solidariteit in plaats van uitsluiting’. Dat bericht Die Welt. Meer dan 150.000 linkse betogers kwamen de straat op in Berlijn om te protesteren voor open grenzen en tegen de vermeende ruk naar rechts in Duitsland.

De exacte cijfers over de opkomst lopen wat uiteen. Organisatoren spraken van 240.000 deelnemers. De politie wilde geen precies cijfer geven, maar hield het op “een aantal van zes nummers”. Alleszins was de opkomst vele malen hoger dan de 40.000 die door de initiatiefnemers verwacht werden. Anna Spangenberg, woordvoerster voor de organisatie Unteilbar, had het over “een echt prachtige herfst van solidariteit die hier in Berlijn op de straat gebracht werd.

De organisatie Unteilbar organiseerde de betoging. Deze mensen vinden dat racisme en mensenrechtenschendingen in toenemende mate genormaliseerd worden in het Duitse politieke discours en in Europa in het algemeen. Felix Müller, die namens Unteilbar met de Duitse nieuwsdienst DPA sprak, gaf aan dat veel mensen een teken wilden geven tegen rechts en voor solidariteit.

De organisatoren doelen ongetwijfeld op de opkomst van de rechtsnationalistische AfD (Alternative für Deutschland), die steeds beter scoort in de peilingen. Zij uiten al jaren harde kritiek op het centrumlinkse migratiebeleid van de regering Merkel en haar aanpak van de vluchtelingencrisis in het bijzonder. Ook de CSU, de conservatievere Beierse zusterpartij van Merkels CDU, moet het ontgelden in de betoging.

Toenemende polarisatie

Zoals op vele plaatsen in het Westen, is ook de politieke ruimte in Duitsland in toenemende mate aan het polariseren. Vandaag zijn het naast onze gemeenteraadsverkiezingen in eigen land ook deelstaatverkiezingen in Beieren, één van de belangrijkste Duitse deelstaten. Daar lijkt de absolute meerderheid van de christendemocratische CSU af te kalven ten voordele van het meer rechtse en migratiekritischere AfD, terwijl de socialisten hun aanhang lijken te verliezen aan de radicalere Groene partij. In de Oost-Duitse deelstaten is AfD ondertussen de grootste partij geworden, terwijl CDU er afkalft en de communisten van de voormalige DDR nog steeds rond de 20% scoren.

ADVERTENTIE