Grijpt Vlaams Belang straks voor het eerst een burgemeestersjerp in Vlaanderen? De razend populaire Guy D’haeseleer, parlementslid voor Vlaams Belang, wil er alleszins een gooi naar doen. D’haeseleer is lijsttrekker voor Forza Ninove, de grootste partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Nu willen ze nog beter doen en mee zetelen in het lokale bestuur. Volgens de eerste resultaten zou Forza Ninove rond de 40% van de stemmen halen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zes jaar geleden kwam Forza Ninove onder leiding van Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer voor het eerst op. Met 26,5% van de stemmen werden ze meteen de grootste partij van Ninove. Toch werden ze uitgesloten bij de coalitievorming en werd uiteindelijk een coalitie gevormd met de partijen Open Vld, Groen, sp.a en CD&V.

Cordon sanitaire?

Deze keer wil D’haeseleer nog beter doen dan zes jaar geleden en ook zetelen in het gemeentebestuur. Mogelijks halen Forza Ninove en N-VA samen meer dan 50% van de stemmen en behoort een rechtse coalitie tot de mogelijkheden. Of de lokale N-VA-afdeling dan een coalitie met Forza Ninove mag vormen, is vooralsnog afwachten. Het zal daarvoor de toestemming nodig hebben van het nationale N-VA-partijbestuur.

N-VA-lijsttrekker in Ninove Joos Arents stelt zelf geen voorstander te zijn van het cordon sanitaire. “Ik ben tegen het cordon sanitaire en we wachten af hoe de kiezer de kaarten legt, maar ik vermoed dat men vanuit onze nationale partijleiding een coalitie met Forza – en zeker met iemand die voor Vlaams Belang in het parlement zetelt – zal uitsluiten”, aldus Arents (N-VA). “Al weet je natuurlijk nooit.”

(Lees verder onder de tweet.)

Guy D’haeseleer zelf ziet geen probleem voor N-VA om samen met hem te besturen. Forza Ninove en Vlaams Belang zijn immers twee aparte partijen, klinkt het. “De meeste mensen op de lijst van Forza Ninove hebben géén partijkaart van het Vlaams Belang”, aldus D’haeseleer. “We hebben een eigen partijwerking, eigen ledenadministratie. Wij opereren dus volledig onafhankelijk van Vlaams Belang.”

De reden voor de immense populariteit van D’haeseleer ligt bij de toenemende onveiligheid en allochtone criminaliteit in de stad, een probleem waarbij D’haeseleer de vinger op de wonde legt. “Ik durf ‘s avonds alleen niet meer buiten komen. Je komt dan ganse groepen zwarten tegen”, getuigt een buurtbewoner. “Wat er leeft in Ninove gaat meestal over veiligheid, integratie van migranten en de overspoeling van de Franstaligen.”

Volg de ontwikkelingen rond de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove en de rest van Vlaanderen op de voet bij SCEPTR.

UPDATE 15u00 – Volgens de eerste voorlopige resultaten zou Forza Ninove 43,7% van de stemmen halen.