Het einde van een tijdperk in Leuven. Na 24 jaar burgemeesterschap voor Louis Tobback (sp.a) was het koffiedik kijken of de Leuvenaars het nu tijd vinden voor een andere richting. Kreeg de gedoodverfde opvolger van Tobback Mohamed Ridouani (sp.a) het vertrouwen, of kwam een doorbraak voor N-VA in Leuven?

Dat de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven in het teken stonden van het afscheid van huidig burgemeester Louis Tobback (sp.a) staat buiten kijf. Maar liefst 24 jaar heeft Tobback de burgemeestersjerp gedragen, nu kiest sp.a voor een wissel van de macht. De opvolger die door Tobback zelf naar voren geschoven werd, is Mohamed Ridouani. Ridouani is sinds 2007 schepen in Leuven.

De grote uitdager van Ridouani leek N-VA-lijsttrekker en Vlaams Parlementslid Lorin Parys te worden, wat de uiteindelijke cijfers ook uitwijzen. N-VA klimt met 3,2% naar 22,2% van de stemmen en wordt op die manier de tweede grootste partij. Het komt ruim 3% te kort om sp.a van de troon te stoten. Sp.a verliest wel 5,5% maar blijft met 25,9% de grootste partij.

Coalities?

Lorin Parys reageert “heel tevreden” op de verkiezingsuitslag en stelt dat N-VA wil meebesturen in Leuven de komende 6 jaar. Hij sluit een coalitie met sp.a dan ook niet uit. “Ik denk dat het zaak is om naar alle lijsttrekkers te luisteren om te kijken hoe we naar 51 à 52 procent van de zetels in de gemeenteraad kunnen gaan, zo hebben we een werkbare meerderheid en kunnen we dat verhaal van verandering schrijven”, stelt hij aan VRT NWS.

(Lees verder onder de tweet.)

Maar Mohamed Ridouani staat terughoudend tegenover een coalitie met N-VA. “Een coalitie met N-VA is ver weg want onze programma’s liggen ver uit elkaar”, aldus Ridouani. Hij wil naar eigen zeggen een “progressieve coalitie” vormen, en dus zijn alle ogen gericht op de derde grootste partij in Leuven: Groen. Met 19,7%, een stijging van ruim 4%, zouden sp.a en Groen samen net genoeg zetels halen om  een coalitie te vormen.

De zetelverdeling in Leuven:

  1. Sp.a: 14 zetels
  2. N-VA: 11 zetels
  3. Groen: 10 zetels
  4. CD&V: 8 zetels
  5. Open Vld: 2 zetels
  6. PVDA: 1 zetel
  7. Vlaams Belang: 1 zetel