In Ninove won Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer met zijn lokale lijst ‘Forza Ninove’ overrompelend de verkiezingen. Zijn formatie behaalde 40 procent, slechts twee zetels te kort voor een absolute zetelmeerderheid. Maar bepaalde foto’s en het bovenhalen van een oud Facebookbericht ondermijnen nu de coalitiegesprekken met N-VA-Ninove. En ook de coalitievorming in Grimbergen, waar ex-Vlaams Belang’er Bart Laeremans met zijn lijst ‘Vernieuwing’ afgetekend de verkiezingen won en schepen zou worden, wordt bekritiseerd. Het cordon sanitaire staat onder druk, maar weert zich als een duivel in een wijwatervat.

De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben een flinke ‘comeback’ voor het Vlaams Belang met zich meegebracht. In enkele gemeenten zoals Ninove staat het cordon sanitaire – het uitsluitakkoord tegen Vlaams Belang – nu onder druk. Maar ook de nakende machtsdeelname in Grimbergen van de lokale partij Vernieuwing van oud-Vlaams Belang’er Bart Laeremans wordt met argusogen gevolgd.

‘Hitlergroet’-foto’s bleken al snel framing die cordon sanitaire in kaart speelt

Op de verkiezingsavond afgelopen zondag was fotograaf Bas Bogaerts in Ninove aanwezig. De kiekjes die hij nam waren genoeg voor een De Morgen-artikel genaamd ‘De overwinning van Forza Ninove door de lens van onze fotograaf’. Op de beelden was te zien hoe vele Forza-supporters een feestje bouwden. En op één foto was een feestvierder te zien die een vermeende Hitlergroet bracht. Geen verdere uitleg werd gegeven bij de foto’s. Maar via ID-photo agency werden de foto’s door Bogaerts zelfs opgeladen met de volgende beschrijving: “Extreemrechtse mensen steken hand in de lucht, brengen een Hitlergroet nadat Guy d’haeseleir (sic) en Forza een overwinning behaalde in Ninove”. Forza Ninove werd al snel in het defensief gedreven, maar de beschuldigingen en de beschrijving op ID-photo agency bleek al snel vals te zijn.

“Hier rechtover is het lokaal van Open Vld. Er was euforie bij de kiezers en men zong [plagende liedjes zoals] ‘Het is stil aan de overkant’. Tuurlijk, de journalist van De Morgen – niet toevallig De Morgen – trekt daar een foto van en dat wordt nu geframed als [neonazisme]”, zo reageerde D’haeseleer tegenover Het Laatste Nieuws. “Men maakt daar dan Hitlergroeten van, maar dat klopt niet.” Even later kwamen er dan ook videobeelden online via Het Laatste Nieuws “[die bewijzen] dat Firzo Ninove-fans geen Hitlergroet brachten”. De omschrijving op ID-photo agency werd inmiddels gecorrigeerd.

Kost ‘chocomousse’-foto D’haeseleer nu de burgemeesterssjerp?

Een oude Facebookpost van bijna twee jaar geleden van D’haeseleer werd hierna echter opgerakeld waarin enkele spelende Afrikaanse kinderen ogenschijnlijk worden vergeleken met chocomousse. “Racistische ‘chocomousse’-foto van Forza-voorzitter zal hem coalitie met N-VA kosten”, titelde Het Laatste Nieuws zelfzeker maandagavond. Of dit effectief zo’n kost met zich zal meebrengen zal men nog moeten afwachten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde op een VRT-debat de Facebookfoto alleszins “walgelijk” en benoemde de “kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt” als minuscuul, maar liet de deur op een kleine kier. Forza Ninove behaalde immers een zeer grote monsterscore en als er duidelijke excuses komen moet Forza Ninove de kans krijgen om een meerderheid op de been te krijgen, klonk het verder. Volgens D’haeseleer betreft het een foto in een reeks van ludieke Facebookposts “om een heel populair eetfestijn, waar duizenden mensen op afkomen[,] een beetje te promoten”, aldus de Forza Ninove-kopman in Het Laatste Nieuws. “Zo hadden we ook een foto met Chinezen op met als opschrift ‘de rijstpap is ook al klaar’. Dan hadden we nog een post over de kip, waar we dan dioxinekippen op hadden gezet.”

(Lees verder onder de tweet/foto.)

Grimbergen: Rutten dreigt ermee lokale Open Vld-afdeling uit partij te zetten

Ook met betrekking tot Grimbergen worden de messen geslepen. Daar won oud-parlementslid voor het Vlaams Belang Bart Laeremans overtuigend de verkiezingen met zijn onafhankelijke lijst ‘Vernieuwing’. Ondanks dat Laeremans al sinds 2015 geen Vlaams Belang-lid meer is, weerklinkt er veel kritiek nu de plaatselijke Open Vld en N-VA een coalitie met Vernieuwing zouden vormen. Daar zou het lokale Open Vld-kopstuk Chris Selleslagh burgemeester worden.

Doorn in het oog zo blijkt, is de verkozen positie van Vernieuwing-kandidaat Luk Raekelboom, die tevens werkt op het partijbureau van Vlaams Belang in Brussel. Volgens Laeremans is hier evenwel geen probleem gezien de onafhankelijkheid van Vernieuwing. Ook ‘would-be’-burgemeester Selleslagh liet eenzelfde geluid horen deze ochtend via Radio 1. Selleslagh sprak echter naar eigen zeggen nog niet met Gwendolyn Rutten, de nationale voorzitster van Open Vld. “Als dat Vlaams Belang’ers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor”, verkondigde Rutten dreigend op een kopstukkendebat op de VRT. “Dan hoor je niet thuis bij ons in de partij”. De Wever zou evenwel niet ingrijpen in Grimbergen.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde fel op de pogingen om de (rechts)alternatieve coalities in Ninove en Grimbergen te torpederen. “Het is blijkbaar een groot probleem dat je ooit Vlaams Belang’er bent geweest, een zonde die je de rest van leven moet meenemen. Maar mensen die veroordeeld zijn voor fraude en geld hebben verbrand, dat is geen probleem.” Zondag reikte Van Grieken De Wever nog de hand. “In bijna 20 gemeentes kunnen we met N-VA een meerderheid halen.”