Het Limburgse parket heeft een onderzoek geopend naar Open Vld-senator en professor aan de UHasselt Lode Vereeck. De reden volgens VTM NIEUWS? Nadat een aantal (doctoraats)studentes een klacht indienden bij de universiteit, heeft de instelling deze overgemaakt aan het openbaar ministerie. Vereeck zelf is naar eigen zeggen “blij dat het parket hier nu mee bezig is, zodat de geruchtenmolen kan stoppen”.

Vereeck, begonnen als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid bij Jaak Gabriëls, later LDD-fractieleider en nu gecoöpteerd senator voor Open Vld, staat bekend omwille van zijn dossierkennis. Zo werd hij 2014 door de kranten De Morgen, De Standaard en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot beste Vlaams parlementslid. Daarnaast doceert de – donkerblauwe – liberaal aan de UHasselt en is hij lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten liet tegenover VTM NIEUWS weten dat zulke meldingen “altijd ernstig” moeten worden genomen. “Lode Vereeck heeft ons laten weten dat hij zijn volledige medewerking zal verlenen aan het onderzoek. We hebben met Lode Vereeck afgesproken dat hij in afwachting van de uitkomst van het onderzoek een stap terug zet uit het partijbestuur en uit de fractievergaderingen van de Senaat. In het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zal Lode Vereeck zich deze laatste week terughoudend opstellen”, klinkt het.

Volste vertrouwen in het gerecht

In een reactie op zijn Facebookpagina laat de Open Vld-senator weten dat hij vanmiddag vernam dat de UHasselt een dossier aan het parket had overgemaakt. “Ik kan hierop niet verder reageren, omdat ik van niets weet, noch van de unief, noch van het parket. Ik ben blij dat het parket er zich mee bemoeit, zodat deze geruchtenmolen kan stoppen”, klinkt het.

Vereeck stelt daarnaast dat hij “het volste vertrouwen” in justitie heeft“Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over mijn onschuld. Ik werk dan ook heel graag mee aan een eventueel onderzoek. Ik heb niks strafbaars of ontoelaatbaars gedaan en dank iedereen voor de massale steunbetuigingen. Ik ben vanaf morgen terug bereikbaar voor iedereen. U mag alle vragen stellen die u wil. Hou het wel beleefd”, aldus Vereeck.