De problemen met de kerncentrales – in november zal slechts 1 van de 7 kerncentrales werken wegens onderhoudswerken – beïnvloedt niet alleen Engie-Electrabel. Ook de nummer 2 op de Belgische markt, EDF Luminus, ondervindt problemen en moet op zoek naar externe elektriciteit. En dat kan de klantenfactuur voor zowel elektriciteit als gas fiks beïnvloeden. Maar ook andere bedrijven verhogen hun prijzen. Dat brengt De Tijd.

EDF Luminus bezit 10 procent van de jongste kernreactoren in ons land: Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3. Dat betekent natuurlijk ook dat men mee moet instaan voor de herstellingen en vaste kosten, maar tevens dat men geen energie verkrijgt als de reactoren stil liggen. De Tijd berekende dat dit een stijging kan veroorzaken van 275-400 euro extra kosten op de klantenfacturen.

Groothandelsprijzen stijgen, facturen dus ook

Het probleem voor EDF Luminus is dat men elders stroom moet gaan aankopen en dat komt uiteraard een pak duurder uit dan eigen elektriciteit opwekken. In oktober betreft het een 100MW dat moet gezocht worden en in december gaat het om 200MW. Dat vertelt een woordvoerder van EDF Luminus in De Tijd. En dat elektriciteit dan nog eens duurder wordt op de groothandelsmarkt betekent dat EDF Luminus meer geld moet ophoesten. Het gaat om een impact van tientallen miljoenen euro’s.

In november moet er wel enige soelaas zijn. Dan kan EDF Luminus rekenen op de gascentrale van Seraing, goed voor een capaciteit van 470 megawatt (circa de helft van een kerncentrale).

Vooral in nieuwe contracten voor particulieren sijpelt de prijsstijging in de groothandelsprijzen door. Deze zijn vaak gemiddeld meer dan 100 euro duurder dan een jaar geleden, zo blijkt uit een rondvraag. En ook de aardgasprijzen gaan weer de hoogte in. Voor gas en stroom samen gaat dan het samen om prijsstijgingen van 275 tot 400 euro.