De Amerikaanse rapper Kanye West heeft in het sketchprogramma Saturday Night Live (SNL) nogmaals zijn steun uitgesproken voor president Donald Trump. Hij haalde ook fors uit naar de Democraten en de “eenzijdige” media. De toespraak van West werd niet uitgezonden, maar dook achteraf op op Instagram.

De Amerikaanse rapper Kanye West was zaterdag te gast in het sketchprogramma Saturday Night Live (SNL), een programma dat vaak het verwijt krijgt ‘te links’ te zijn. Het werd een opgemerkte verschijning, vooral omwille wat er gebeurde toen de televisie-uitzending stopte. Nadat West zijn laatste nummer gebracht had en de aftiteling over het scherm rolde, plaatste komiek Chris Rock een filmpje op Instagram waarin te zien was hoe West het publiek toespreekt.

Uithaal naar Democraten

De rapper had het onder meer over de kritiek die hij had gekregen voor zijn steun aan de Amerikaanse president Donald Trump. “De zwarten waren niet altijd Democraten. Het plan om de vaders uit het huis te halen en ze op een uitkering te zetten. Weet iemand daar iets van? Dat is een plan van de Democraten“, aldus West. “Ik praat hier zo vaak met blanken en ze zeggen: ‘Hoe kun je nu van Trump houden? Hij is racistisch.’ Nou, als ik me zorgen maakte over racisme zou ik al lang geleden uit Amerika vertrokken zijn.”

Op een gegeven ogenblik zei West ook dat hij backstage geïntimideerd werd om geen pet met de campagneslogan van Trump – Make America Great Again – te dragen. Desondanks droeg West de pet een groot deel van de uitzending. Hij noemde de pet zijn “Superman cape”. “Dit betekent dat je me niet kan vertellen wat ik moet doen”, zei West.

“Negentig procent van het nieuws is liberaal”

West benadrukte dat de Verenigde Staten behoefte hadden aan een ernstige “dialoog, geen diatribe”. “Dank je wel, dat je me dit platform hebt gegeven. Ik weet dat sommigen van jullie niet akkoord gaan maar jullie zitten veel op zijn nek. En ik denk niet dat dat nuttig is”, zei West over Trump.

West deed ook een flinke uithaal naar de media. “Negentig procent van het nieuws is liberaal”, aldus West. “Negentig procent van de TV. LA, New York, schrijvers, rappers, muzikanten, dus is het gemakkelijk om te laten lijken dat het zó eenzijdig is.”

Volgens Mike Dean, een muziekproducent die veel met Kanye West samenwerkt, werd de toespraak van de rapper doelbewust vervroegd afgesneden door SNL.