Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei in een interview dat de kans op een Brexit-akkoord de voorbije dagen groter is geworden. Hij zei ook dat er deze of volgende maand een akkoord zal bereikt worden. Dat meldt Reuters.

“We zijn er nog niet. Maar onze wil om een overeenkomst met de Britse regering te bereiken is er nog steeds”, reageert Juncker. Hij vervolgt dat een no-deal scenario niet aan de orde is. Volgens de commissievoorzitter zou dat nefast zijn voor zowel Groot-Brittannië als de rest van de Europese Unie. “Mijn vermoeden is dat we een akkoord zullen bereiken dat de voorwaarden naleeft die in het terugtrekkingsverdrag staan”, aldus Juncker. Hij weet echter niet of dat deze maand nog zal lukken: “Indien niet, dan doen we het in november.”

Europese Brexit-onderhandelaars geloven dat een scheidingsakkoord met Groot-Brittannië “zeer dichtbij” is, dat meldden diplomatische bronnen aan Reuters. Verder zou er ook vooruitgang geboekt zijn over het probleem van de Ierse grens, maar details zijn er nog niet. Vrijdag reageerden de EU-onderhandelaars nog dat er vooralsnog geen akkoord was over het Ierse probleem en dat er veel afhangt van wat de Britten volgende week naar Brussel brengen.

Juncker vindt ook dat een verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie noodzakelijk is voor een Brexit-akkoord. “Je kan een scheidingsverdrag absoluut niet gescheiden houden van een verklaring over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa.” Beide partijen proberen een akkoord te bereiken tegen de top op 17 en 18 oktober of 17 en 18 november. Ook Donald Tusk, president van de Europese Raad, liet weten dat hij een akkoord mogelijk acht tegen het einde van 2018. “We zullen het proberen in oktober… en ik denk dat er een kans is dat we een akkoord hebben tegen het einde van het jaar.”