De Joodse gemeenschap in Antwerpen heeft beslist om de veertig synagogen beter te beveiligen. Deze maatregel komt er na de aanslag van gisteren op een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh waarbij 11 doden vielen. De Antwerpse politie zal echter geen extra maatregelen treffen. Dat brengt Joods Actueel.

Bij de aanslag in Pittsburgh, Pennsylvania vielen 11 doden en raakten 6 mensen gewond. De schietpartij heeft de joodse gemeenschap diep geraakt, Michael Freilich van Joods Actueel reageert bij Het Laatste Nieuws: “Zeker omdat die tijdens een geboortedienst op de sjabbat plaatsvond.” De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, heeft beslist om aan elke synagoge een tweetal vrijwilligers aan te stellen die voor extra veiligheid zullen zorgen. “Zij moeten erover waken dat alle ramen en deuren goed dicht zijn, dat verdachte pakjes of zaken meteen gemeld worden”, vervolgt Freilich.

Voor de Joodse instellingen en de Joodse wijk geldt echter al het verhoogde terreurniveau 3. Maar volgens Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie, zal dat niet verhoogd worden. Niveau 3 houdt immers al in dat er militairen en extra politiebewaking aan Joodse gebouwen is, maar de gemeenschap zal nu zelf een tandje bijsteken. “Er is altijd verhoogde waakzaamheid in de Joodse buurt en wij zijn zeer dankbaar dat daar nog steeds een budget voor wordt vrijgemaakt”, vervolgt Freilich. Hij zegt ook dat de Joodse gemeenschap zich wel degelijk veel veiliger voelt met de militairen: “Maar we moeten zelf ook altijd alert en waakzaam zijn.”

Het Forum der Joodse Organisaties vindt de zichtbare overheidsbeveiliging noodzakelijk in ons land: “Het is een bewezen feit dat criminelen en terroristen doorgaans de gemakkelijkste doelwitten zoeken. De afwezigheid van enig zichtbare beveiliging bij de synagoge in Pittsburgh heeft de dader er evident toe doen besluiten juist daar zijn dodelijk vuur te verspreiden.” Freilich vindt ook dat er harder moet opgetreden worden tegen haatboodschappen op het internet. De schutter in Pittsburgh postte immers geregeld antisemitische berichten op sociale media voor hij overging tot de aanslag. “Ook bij ons trekken mensen op sociale media vaak hard van leer tegen de Joodse gemeenschap, maar daar wordt te laks op gereageerd. Terwijl dat ook waarschuwingen kunnen zijn van een op til zijnde aanslag”, besluit Freilich.