Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet geen probleem met de privacy om vingerafdrukken toe te voegen aan iedere elektronische identiteitskaart. In de Zevende Dag op Eén zei hij: “ik zie het probleem echt niet. We willen hiermee de identiteitsfraude terugdringen, niets anders.” 

De maatregel om vingerafdrukken aan elektronische identiteitskaarten toe te voegen werd eerder deze week door de bevoegde Kamercommissie goedgekeurd. Daarmee hoopt Jambon identiteitsfraude tegen te gaan. Criminelen zouden bijvoorbeeld op stap gaan met een gestolen identiteitskaart van iemand die op hen lijkt. “De vingerafdruk wordt net zoals bij paspoorten, waar dat al een tijdje bestaat, afgenomen wanneer men een identiteitskaart aanvraagt. De afdruk wordt niet opgenomen in de chip, maar in één van de lagen van de kaart”, reageert Jambon. Bij grenscontroles, of simpelweg bij de eigen gemeente, kan men dan kijken of de persoon in kwestie zijn of haar eigen identiteitskaart gebruikt.

“Als een foto er op mag staan, waarom mogen de vingerafdrukken er dan niet op staan”, vraagt de minister zich af. Maar vingerafdrukken zijn een stap te ver voor de privacycommissie. Volgens Jambon is het meer een ideologisch punt dan een privacykwestie geworden: “Ik zie het echt niet […] Ik denk dat we geen enkel risico lopen met de privacy. De gevallen van identiteitsfraude nemen toe. We hadden er in 2016, 400. In 2017, 800 en voor dit jaar zitten we al aan 1000. Dat is deels omdat we er meer aandacht aan schenken. Als je dat fenomeen meer onder de loep neemt, zie je meer gevallen.” Tegelijk ziet de minister ook dat de identiteitsfraude op de paspoorten, waar vingerafdrukken al genomen worden, met driekwart is gedaald. “Dit is dus een maatregel die noodzakelijk is voor de bestrijding tegen zware criminaliteit, voor iets anders wordt het niet gebruikt”, vervolgt Jambon.

De vingerafdrukken worden, onder druk van Open Vld, niet opgenomen in een gegevensbank en sommigen vinden het daarom net een loze maatregel. Jambon is het daar niet mee eens. Bij een grens- of politiecontrole kan er op deze manier makkelijk nagekeken worden of de persoon zijn eigen identiteitskaart gebruikt. Toch heerst er heel wat ongerustheid over de nieuwe maatregel. Zo is er een campagne opgestart op sociale media door jongerenafdelingen van de oppositiepartijen sp.a en Groen, maar ook door jongerenafdelingen van regeringspartijen CD&V en Open Vld. Zij hebben de hashtag ‘#Ikweiger’ gelanceerd. Jambon ligt hier echter niet van wakker en noemt het protest “een zot idee”. De goedkeuring in de Kamercommissie geeft hem immers vertrouwen dat het ook door het parlement goedgekeurd zal worden.

Hervorming Rijksregister

Als de maatregel ook door het parlement goedgekeurd wordt, dan gaat ze in 2019 meteen van kracht voor alle aanvragen voor een nieuwe identiteitskaart. “Als iemand weigert om een foto af te geven, dan krijgt die geen identiteitskaart. Als iemand weigert om een vingerafdruk te geven, dan zal die geen identiteitskaart krijgen en kiest hij dus voor de illegaliteit”, antwoordt Jambon. De minister laat ook weten dat het Rijksregister aangepast zal worden, waardoor het voor burgers en bedrijven makkelijker wordt om een verandering in persoonsgegevens door te voeren. Zo kunnen burgers, als ze dat wensen, het Rijksregister in hun naam adreswijzigingen laten doorgeven aan banken of bepaalde bedrijven naar keuze. “Minder administratieve rompslomp dus, maar enkel als mensen er zelf voor kiezen”, besluit Jambon.