De Italiaanse premier Giuseppe Conte belooft dat de Italiaanse overheidsschuld de komende drie jaar versneld zal worden afgebouwd. Eerder reageerden de financiële markten ongerust op het nieuws dat de Italiaanse regering uit met een begrotingstekort dat drie keer hoger lag dan de doelstelling van de vorige regering.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft op woensdag aangekondigd dat de Italiaanse overheidsschuld de komende drie jaar versneld zal worden afgebouwd. Het Italiaanse begrotingstekort zal in 2019 2,4% van het Bruto Binnenlands Product bedragen om vervolgens te dalen tot 2,1% in 2020 en 1,8% in 2021.

Aanzwengelen groei

Conte benadrukte tegelijkertijd dat de Italiaanse regering nog altijd inzet op het aanzwengelen van de groei. “We zullen vooral in 2019 moed tonen, omdat we geloven dat ons land een begroting nodig heeft die een sterke groei vraagt”, zei Conte, geflankeerd door vicepremiers Matteo Salvini (Lega), Luigi Di Maio (M5S) en minister van Economie Giovanni Tria.

Conte voorspelt dat de Italiaanse schuldenlast – momenteel met 131% de op één na hoogste binnen de EU, na Griekenland – volgend jaar onder de 130% zou duiken. In 2021 zou deze dan weer verder dalen tot 126,5%. Volgens minister van Economie Giovanni Tria zou de kloof tussen de Italiaanse groei en de rest van de eurozone tegen volgend jaar halveren. Momenteel voorspelt het IMF een groei van 1,0% in Italië tegenover 1,9% in de rest van de eurozone.

Markten ongerust

Vorige week pakte de Italiaanse regering uit met een begrotingstekort dat drie keer hoger lag dan de doelstelling van de vorige regering en dat heel dicht aanschurkt bij de drieprocentgrens die door Brussel gehanteerd wordt. Dat nieuws werd niet goed onthaald door de Europese Commissie en de financiële markten. Het nieuws van gisteren, waarbij de regering aankondigde het tekort sneller terug te dringen, werd dan weer positief onthaald door de beurzen.