Uit een peiling die door Ipsos voor de krant Corriere della Sera werd afgenomen blijkt dat de populariteit van de rechtsnationalistische Lega in heel Italië toeneemt. In het noorden van het land haalt de partij zelfs bijna de absolute meerderheid.

De rechtsnationalistische Lega wint steeds meer aan populariteit in Italië en wordt zelfs de eerste partij van het land. 33,8% van de Italianen zou op de partij van Matteo Salvini stemmen als het vandaag verkiezingen waren, een historisch hoogtepunt. In de noordoostelijke regio’s van Italië haalt de Lega zelfs 48,4%, bijna een absolute meerderheid.

Lega stoot M5S van de troon

De kordate migratieaanpak van Salvini weet de Italianen dus duidelijk te bekoren. Opmerkelijk is dat de partij niet enkel meer in het noorden – waar de wortels van de regionalistische Lega Nord liggen – sterk staat. Ook in het zuiden van Italië groeit de partij.

Die winst gaat onder meer ten koste van de coalitiepartners van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S). Na de verkiezingen van maart was de partij van Luigi Di Maio nog de grootste van Italië. Nu zakt M5S naar de tweede plaats met 28,5%. De partij blijft wel de sterkste in het zuiden van het land.