Israëlische F-16’s hebben afgelopen nacht stellingen van Hamas gebombardeerd in de Gazastrook. De aanval was een vergelding op een raket die vanuit Gaza op Israël werd afgevuurd.

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht acht stellingen van het islamistische Hamas gebombardeerd in de Gazastrook. Het gaat om een militair complex, een opleidingsbasis en een wapenfabriek. De aanval was een vergelding voor een raket die afgelopen nacht vanuit Gaza werd afgevuurd op Israël.

Eindverantwoordelijkheid ligt bij Hamas

Palestijnse media meldden dat Hamas zijn posities had geëvacueerd uit angst voor een Israëlische vergelding. Het is niet zeker dat Hamas zelf verantwoordelijk was voor de afgevuurde raket. Het gebeurt vaker dat raketten per ongeluk worden afgevuurd, of door splintergroeperingen. Maar omdat Hamas de plak zwaait in de Gazastrook achten de Israëli’s hen uiteindelijk verantwoordelijk.

Exact een week geleden werden er ook al raketten afgevuurd vanuit Gaza op Israël. Een zware Israëlische vergelding bleef toen uit. Volgens verschillende Israëlische ministers ging het om een ongeluk. De raketten zouden zijn afgevuurd door een blikseminslag. Desalniettemin blijft de spanning de laatste maanden oplopen rond de Gazastrook.