‘Indiaanse’ presidentskandidate VS maakt zich belachelijk met DNA-test

0
1840

Senatrice en voormalig professor aan de universiteit van Harvard, Elizabeth Warren, een Democratische topkandidate voor de presidentsnominatie van 2020, heeft een spectaculaire ‘own-goal’ gescoord, tot groot jolijt van de rechterzijde in de VS.

Warren claimt al langer een Cherokee-afstamming te zijn en zou daar in het verleden gebruik van hebben gemaakt om aan de universiteit van Harvard benoemd te kunnen worden als ‘native American’. Fact checkers beweren nu echter in koor dat haar afkomst geen rol speelde bij de benoeming en die op basis van haar kwaliteiten gebeurde, maar ze werd wel officieel beschreven als “eerste vrouwelijke, gekleurde professor aan Harvard.”

Slachtoffer of dader?

Daarnaast schreef ze ooit als zelfverklaard Cherokee enkele gerechten in een Indiaans kookboek, ‘Pow Wow Chow‘. Maar alsof het liegen over haar afkomst nog niet genoeg was, bleek ze de gerechten ook gehaald te hebben van een stuk uit de New York Times. Ook haar moeder leed naar eigen zeggen onder de discriminatie die de Indianen moeten ervaren. Zo mocht haar vader volgens haar niet omgaan met haar moeder omwille van haar afkomst.

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) stak er altijd de draak mee en daagde Warren afgelopen zomer zelfs uit om een DNA-test af te leggen. Indien zou blijken dat ze Indiaans was, zou hij een miljoen dollar schenken aan een goed doel van haar keuze.

(Lees verder onder de tweet/video.)

https://twitter.com/RightHook99/status/1051875050230599686

Tot ieders verbazing ging ze in op de uitdaging en liet ze haar genetische gegevens onderzoeken door Carlos Bustamente, een professor genetica aan de universiteit van Stanford. De linksprogressieve krant The Boston Globe kreeg de primeur en verklaarde dat Warren wel degelijk een Indiaanse afstamming had. De senatrice publiceerde er prompt een triomfantelijk filmpje er bovenop.

0,09% Indiaanse afkomst…

Oorspronkelijk werd de berichtgeving overgenomen door linkse bondgenoten van Warren, maar al snel moesten er twee correcties gemaakt worden. Eerst bleek dat ze maar tussen 1/64e en 1/1024e mogelijke Indiaanse afstamming had, veel geringer dan aanvankelijk aangenomen. Vervolgens bleek dat onder de noemer ‘Native American’ in het onderzoek ook nog eens Mexicaans, Colombiaans en Peruviaans bloed mee in beschouwing werd genomen. De Republikeinen reageerden vol spot.

De conservatieve talkshow-ster Rush Limbaugh noemde het “manna uit de hemel”“We zijn drie weken voor de verkiezingen van november, en wat gebeurt er? Fauxcahontas werpt zich in de campagne met bewijs dat ze voor 1/1024e indiaans is, waarmee ze blanker is dan de gemiddelde blanke in de VS! Enkel een Democraat kan denken dat wanneer een wetenschapper zegt dat je voor minder dan een duizendste Indiaan bent, je het statuut van lid van een minderheid kan claimen”, aldus Limbaugh. “Ze heeft 0,09% indianenbloed, de gemiddelde Amerikaan heeft er 0,18. Misschien moet Trump nu zijn oproep wijzigen en in plaats van 1 miljoen dollar maar 900 dollar schenken, dat is volgens dezelfde verhouding.”

Ook op de sociale media kon de pret niet op bij veel rechtse Amerikanen.

(Lees verder onder de tweets.)

Boze reacties

Maar voor anderen is heel deze episode minder grappig. De officiële vertegenwoordiger van de ‘Cherokee Nation’ reageerde kwaad en zegt dat Warren met haar claims het belang van de stam ondermijnt. Men wijst er op dat de Cherokee-natie eigen wettelijke standaarden heeft die bepalen wie lid van de natie is.

Chuck Hoskin Jr., die de minister is van Buitenlandse Zaken voor de Indianenstam reageerde formeel: “Dit maakt een klucht van DNA-tests én onteert legitieme tribale besturen en hun burgers van wie hun afstamming goed gedocumenteerd en hun erfenis bewezen is. De ganse episode is ongepast en verkeerd”. Een bericht die de Amerikaanse president met aandacht heeft gelezen: hij bedankte de Cherokee-natie er meteen voor op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook veel Democraten zijn ongelukkig met de ganse episode. Jim Messina, de campagneleider van oud-president Barack Obama (Dem.) in 2012, reageert boos. “Discussieer over de inhoud zoveel je wil, maar waarom maakt Warren 22 dagen voor cruciale verkiezingen om het Congres en Senaat te herwinnen dit bekend? Waarom is er geen focus bij de Democraten?” Volgens David Axelrod, een Democratische topstrateeg en voormalig adviseur van het Witte Huis, maakt Warren de zaken alleen maar erger. En dat kan kloppen, want onder andere #Pocahontas1024thMiniMe is trending op Twitter.

Hieronder enkele van de meest opvallende tweets over het hele gebeuren: