Forza Ninove, de grote overwinnaar van de verkiezingen in Ninove, krijgt de wind van voren. Onder meer enkele foto’s van Forza-supporters die via De Morgen en Humo werden gepubliceerd vormen een probleem. Deze lieten uitschijnen dat enkele feestvierders een Hitlergroet brachten. Maar dit bleek al snel onwaar nadat meer volledige videobeelden boven water kwamen. De fotograaf die de kiekjes maakte, stelt dat hij “nooit [heeft] beweerd [dat het om] een Hitlergroet [ging]”. Op de pagina van ID-photo agency zijn de foto’s echter opgeladen met het volgende ondubbelzinnige label: “Extreemrechtse mensen […] brengen een Hitlergroet”. Een externe fout, klinkt het bij de fotograaf, die intussen is rechtgezet. Bij De Morgen blijft men echter wel uitdrukkelijk achter hun “Hitlergroet”-beschrijving staan.

De ogen van het land zijn gericht op Ninove, de stad waar Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer met zijn Forza Ninove-lijst verpletterend won en 40 procent van de kiezers overtuigde. Er zijn gesprekken met de lokale N-VA-lijst om een meerderheid te vormen, maar een aantal zaken ondermijnen die onderhandelingen. Zo publiceerden De Morgen en Humo een reeks foto’s van fotograaf Bas Bogaerts. Op één foto was te zien hoe een Forza-fan ogenschijnlijk een fascistische groet uitbrengt. De foto bleek echter genomen tijdens een zwaaibeweging, maar werd verkeerdelijk geframed. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken overweegt nu “een klacht bij de raad van journalistiek”, zo tweet hij. “Walgelijke ‘journalistiek’ van Bas Bogaerts en Fernand Vandamme (De Morgen) om dit te frame[n] als Hitlergroeten.”

Fotograaf over vals ‘Hitlergroet’-label: “Externe fout bij het maken van opschrift”

“Sympathiserende Ninovieters kwamen gisterenavond op straat om hun vreugde, al dan niet met gestrekte rechterarm, uit te brullen”, zo beschreef Humo maandagavond de reeks foto’s van Bogaerts ietwat suggestief. De Morgen titelde ‘De overwinning van Forza Ninove door de lens van onze fotograaf’, met verder geen commentaar over specifieke armgebaren. Ietwat vreemd, gezien de weinig dubbelzinnige beschrijving bij de foto’s op ID-photo agency die fotograaf Bogaerts de volgende dag liet opladen. “Extreemrechtse mensen steken hand in de lucht, brengen een Hitlergroet nadat Guy d’haeseleir (sic) en Forza een overwinning behaalde in Ninove”, zo was te lezen. De Morgen liet in de gedrukte versie zelfs uitdrukkelijk weten dat het om “mannen [die] de Hitlergroet [brengen]” ging. De foto’s werden spoedig Guy D’haeseleer voor de voeten geworpen waardoor deze in het defensief werd gedrongen.

Maar al snel bleek waarom men terughoudend was om zelf online te wijzen op Hitlergroeten. Er zijn er namelijk helemaal geen gemaakt die verkiezingsavond in Ninove. Videobeelden van Het Laatste Nieuws toonden hoe Forza Ninove-fans met de armen over en weer zwaaiden terwijl men plagende liedjes zong jegens Open Vld, gevestigd aan de overkant van de straat. Het is toen dat er enkele ongelukkig uitziende foto’s werden genomen, maar van echte Hitlergroeten bleek geen sprake.

“Ik heb nooit beweerd dat het om een Hitlergroet ging. Ik neem foto’s, vanuit verschillende hoeken, en mensen geven een interpretatie”, zo stelt fotograaf Bas Bogaerts in een reactie aan SCEPTR. “Bij het het opladen op ID-photo agency heeft iemand anders een fout gemaakt bij de ‘caption’ (het onderschrift, red.). Ik heb deze reeds laten aanpassen.” Bogaerts wijst wel op de ‘sinistere sfeer’ tijdens die zondagavond. Zo zou iemand rond hebben gelopen met een Wehrmacht-teken.

(Lees verder onder de tweet.)

De Morgen: “Men kan zelfs de polonaise gedanst hebben. Maar ik zie geen enkel probleem”

Foto: Knipsel uit de gedrukte versie van De Morgen van 15 oktober. Opvallend: in het opschrift staat ‘mannen’ in meervoud, terwijl slechts één man te zien is die schijnbaar een fascistische groet brengt.

Bij De Morgen blijft men in ieder geval volharden. “Mannen brengen de Hitlergroet: in Ninove was weer even het Vlaams Blok van de jaren ’90 terug”. Dat was het foto-onderschrift in het papieren De Morgen-artikel maandag over de overwinning van Forza Ninove. “Ik heb de editie hier voor mij liggen. Ik zie op beeld iemand die zijn arm en vingers strekt”, zo verdedigt De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout de redactionele keuze tegenover SCEPTR. “Elders in de krant of online hebben we met geen woord gerept over Hitlergroeten.”

Ook na gevraagd te worden of de foto niet op een toevallig moment is genomen terwijl men gewoonweg feestend zwaaide, vindt Eeckhout het onderschrift niet ongelukkig gekozen. “Dat zou heel goed kunnen. Men kan zelfs de polonaise gedanst hebben. Maar ik zie geen enkel probleem [in het onderschrift]”. Ook via Twitter is Eeckhout resoluut: “De Morgen staat achter al zijn berichtgeving & beelden over Ninove.”