Hongarije en Oekraïne hebben allebei diplomaten van elkaar uitgewezen. Bovendien dreigt Hongarije ermee de integratie van Oekraïne in de Europese Unie en de NAVO te blokkeren. Aanleiding voor het geschil vormt de kwestie van de Hongaarse minderheid in de Oekraïense regio Transkarpatië.

Kiev heeft een Hongaarse consul 72 uur gegeven om het land te verlaten. Oekraïne beschuldigde de consul ervan illegaal paspoorten uit te delen aan leden van de Hongaarse minderheid in het dorp Berehove in Transkarpatië, aan de Hongaarse grens in Oekraïne. De dubbele nationaliteit bezitten is in Oekraïne bij wet verboden.

Blokkering integratie Oekraïne in EU en NAVO

“Wij hopen dat de Hongaarse kant zich in de toekomst zal onthouden van onvriendelijke stappen in de richting van Oekraïne en dat zijn ambtenaren de Oekraïense wetgeving niet zullen overtreden”, klinkt het in een verklaring van het Oekraïens ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Hongaren hebben op hun beurt een Oekraïens consul in Boedapest uitgezet. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjártó (Fidesz) beschuldigt Kiev ervan “een extreme campagne die aanzet tot haat tegen Transkarpatische Hongaren” na te streven. Szijjártó uitte ook kritiek op de Oekraïense beslissing om militaire oefeningen te houden aan de Hongaarse grens. Bovendien dreigt Hongarije ermee de integratie van Oekraïne in de Europese Unie en de NAVO te blokkeren.

“Als een land dat het lidmaatschap van de NAVO nastreeft militairen aan de grens van de NAVO vestigt, kan het zich niet aansluiten bij de NAVO, en als het een aanval lanceert tegen het dubbele staatsburgerschap, een gevestigde EU-instelling, kan het ook niet toetreden tot de EU”, klinkt het. “Zolang Oekraïne zijn verplichtingen jegens de NAVO en de EU niet nakomt, zullen wij elke poging om Oekraïne dichter bij deze twee integraties te brengen, afwijzen.”

Kwestie over Hongaarse minderheid sleept al langer aan

De onenigheid over Hongaarse minderheid in Oekraïne sleept al langer aan, maar bereikte deze week een dieptepunt. Volgens Boedapest worden de rechten van deze minderheid aangetast. Een van de pijnpunten is bijvoorbeeld het verplichte gebruik van Oekraïens op middelbare scholen.

Transkarpatië, de regio in kwestie, heeft een Hongaarse minderheid en maakte voor het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Toen dat land opgedeeld werd werd Transkarpatië opgenomen in Tsjechoslowakije. Het gebied maakte gedurende de Tweede Wereldoorlog korte tijd terug deel uit van Hongarije, maar werd uiteindelijk door de toenmalige Sovjetunie geannexeerd.