De grote uitdager in Hasselt, huidig Defensieminister Steven Vandeput (N-VA), reikt de hand uit naar elke mogelijke bestuurspartner. Dat liet hij weten in Het Belang van Limburg nadat hij ging gaan stemmen omstreeks 9 uur deze ochtend. De Limburgse provinciehoofdstad wordt momenteel bestuurd door CD&V-burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). De N-VA werd er in 2012, ondanks de grootste partij te zijn, buitenspel gezet.

CD&V, Open Vld, of RoodGroen+. Dat zijn de partijen die reeds een voorakkoord tekenden om na vandaag, 14 oktober, Hasselt te besturen, zonder de N-VA. Wil Vandeput toch de Hasseltse politiek binnenbreken, dan zal hij een van deze partijen moeten versieren om hun voorakkoordpartners te laten voor wat ze zijn.

N-VA van Vandeput grootste partij in 2012, maar aan de kant gezet

In 2012 werd N-VA de grootste partij in Hasselt. Maar daar hielden de andere partijen weinig rekening mee. De partij van Vandeput werd buitenspel gezet nadat Ivo Belet van CD&V koos voor het linkse kartel ‘Helemaal Hasselt’. Die formatie bestaat uit sp.a en Groen.

Toch blijkt Vandeput zich niet van zijn slag te laten slaan door het nieuwe voorakkoord dat zijn partij alweer uitsluit. Deze ochtend werd hij aangesproken door Het Belang van Limburg terwijl hij zijn stem ging uitbrengen. Gevraagd of hij met een bang hart uitkeek naar het einde van de dag klonk het: “Met een hart vol goede moed”, zo antwoordde de N-VA-minister. “De inzet van onze mensen is heel groot geweest.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vandeput: “Voor u dan hetzelfde”

Om dit maal wel in het bestuur te geraken, liet Vandeput het volgende weten: “Wij hopen dan straks ook de grootste partij te worden. Het liefst zo afgetekend mogelijk. Ik wil geen voorspellingen doen over percentages of zetels. Want als je dan een percentje minder haalt en toch de grootste blijft, dan heb je in de ogen van velen verloren”, aldus de N-VA’er. “Naar wie ik de hand uitsteek vanavond? Naar iedereen die met ons willen samenwerken.” Volgens de laatste peilingen zou de N-VA in Hasselt opnieuw de grootste formatie worden.

Rob Beenders (sp.a), Vlaams parlementslid en de nummer vijf op zijn kieslijst, die in hetzelfde kantoor kwam stemmen, schudde de lijsttrekker van N-VA de hand en wenste hem succes: “Maar ook niet te veel.” Vandeput reageerde ad rem: “Voor u dan hetzelfde.”